Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Eduskunnan jättäneiden kansanedustajien syvähaastatteluista paljastui murheellinen tieto – tämä yllättävä kokemus yhdistää monia

Moni kokee tämän talon sisällä suurta yksinäisyyttä. Kavereita on, mutta vain näennäisesti.

Eduskunnan jättäneitä veteraanikansanedustajia on jo pitkään syvähaastateltu muistitietoarkistoon. Veteraanikansanedustajien muistitiedon keruu aloitettiin Eduskunnan kirjastossa vuonna 1988.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kirjastossa tänään pidetyn Arkadianmäeltä kuultua – Eduskunnan virkamiehet kertovat -luentosarjan viimeisessä osassa eduskunnan johtava tietoasiantuntija Timo Turja kertoi syvähaastattelujen paljastaneen eduskuntatyöstä jättäytyneiden monien kansanedustajien poteneen kansanedustaja-aikoinaan yksinäisyyttä.

– Kun entisiä kansanedustajia on syvähaastateltu kokemuksistaan, moni on sanonut kokeneensa eduskunnassa syvää yksinäisyyttä, Turja kertoi.

Monet näistä edustajista ovat olleet myös individualisteja, jotka välttämättä eivät ole sopeutuneet omaan ryhmäänsä tai eduskuntatyön sääntöihin.

– Useinhan ihmiset puhuvat kansanedustajista kuin nämä olisivat vain rooleja, stereotypioita tai symboleja, eivätkä lainkaan eläviä ihmisiä. Itse väitän, että juuri nämä ihmisenä olemiseen liittyvät sosiaaliset verkostot kuitenkin vaikuttavat paljon eduskuntakulttuurin muotoon ja sisältöön, Turja sanoi.

Suomessa on käyty myös keskustelua eduskunnan puhekulttuurista. Timo Turja avasi esitelmässään myös sitä:

Lue lisää: ”Koskaan eduskunnassa ei ole puhuttu niin loukkaavasti kuin silloin” – asiantuntija avasi eduskunnan kirjoittamattomat säännöt ja ruoti puhekulttuuria

– Yhdysvalloissa esimerkiksi on pitkään puhuttu, kuinka edustajien keskusteluista ja käytöksestä on tullut paljon aikaisempaa loukkaavampaa. Eräänä syynä on pidetty sitä, että kongressiedustajat eivät enää tunne toisiaan. Ennen he muuttivat perheensä kanssa Washingtoniin ja kohtasivat toisiaan klubeilla, kouluissa ja lasten harrastuksissa, Turja kertoi.

– Nykyisten suositusten mukaan edustajat tulevat vain viikoksi Washingtoniin ja viikonlopuksi palaavat kotipaikkakunnalleen. Kaikki tämä on johtanut siihen, että edustajilla ei enää ole yhteistä sosiaalista elämää vaan he elävät omissa kuplissaan. Jos toista ei tunne, silloin on myös helppo toista loukata, hän jatkoi.

Turjan mukaan tämä kotiinmenon käytäntö syntyi republikaanien toimesta 2000-luvulla.

Liittolaisia, muttei ystäviä.

Turja tarkensi puheensa jälkeen Demokraateille suomalaiskansanedustajien kokemasta yksinäisyydestä, miten monet edustajat ovat puhuneet siitä, että eduskunnassa saa kavereita.

– Saa liittolaisia mutta ei saa ystäviä, Turja täsmensi.

Meilläkin on tapana, että edustajat aina palaavat kotipaikalleen (viikonlopuksi). En tiedä, johtaako tämä siihen, että edustajilla ei ole myöskään yhteistä sosiaalista verkostoa, Turja pohdiskeli.

Turja muistuttaa, miten kyse on myös rakenteista ja siitä, miten eduskuntatyö on muuttanut muotoaan. Aikaisemmin kun eduskunnassa oli vielä säännönmukaisesti pitkiä istuntoja, edustajat tapasivat istua yhdessä parlamenttitalon kahvilassa.

– Toinen mikä on tähän vaikuttanut, on se, kun edustajat eivät ole enää eduskuntatalossa vaan heidät on jaettu kahteen rakennukseen. Tämä on johtanut myös siihen, että esimerkiksi eduskunnan kahvila sellaisena entisenä yhteisenä paikkana on – en nyt sano kuollut – mutta hiljaisempi kuin ennen, Turja toteaa.

Kansanedustajien työhuoneita on myös eduskunnan Pikkuparlamentissa, joka on erillinen rakennus eduskuntatalon vieressä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE