Politiikka
20.12.2023 17:19 ・ Päivitetty: 20.12.2023 17:19
Eduskunnan vuoden viimeisessä istunnossa käytiin yksimielinen keskustelu Nato-maiden joukkojen asemasta
Eduskunta oli keskiviikkona yli puoluerajojen yksimielinen Nato-maiden joukkojen asemaa koskevan sopimuksen tarpeellisuudesta.
Eduskunnan vuoden viimeisessä istunnossa käytiin lähetekeskustelu hallituksen esityksestä Nato-maiden joukkojen asemaa koskevan sopimuksen hyväksymiseksi. Tämä Nato Sofa -sopimus koskee Nato-maiden joukkojen oikeudellista asemaa niiden oleskellessa virallisissa tehtävissä toisen Naton jäsenmaan alueella.
Lisäksi hallitus on esittänyt, että eduskunta hyväksyisi kansainvälisten sotilasesikuntien asemasta tehdyn pöytäkirjan eli Pariisin pöytäkirjan. Pöytäkirjalla Nato Sofan määräykset ulotetaan myös toisissa Nato-maissa toimiviin Naton esikuntiin ja niiden sotilas- ja siviilihenkilöstöön.
Suomen pitää hyväksyä sopimukset vuoden kuluessa Natoon liittymisestä. Suomesta tuli Naton jäsen viime huhtikuussa.
Hallituksen esityksen esitelleeltä ulkoministeri Elina Valtoselta (kok., kuvassa) kysyttiin lähetekeskustelussa, miten Nato Sofa -sopimus vaikuttaa suomalaisten arkeen. Valtosen mukaan sopimus osaltaan lisää suomalaisten turvallisuutta.
- Nyt kun tehdään raamit sille, miten paitsi harjoitustoiminta myös mahdollisessa kriisitilanteessa yhteistoiminta on mahdollisimman saumatonta, se tarkoittaa sitä, että meidän turvallisuutemme lisääntyy, Valtonen sanoi.
KANSANEDUSTAJAT nostivat puheenvuoroissaan esille eduskunnan laajan kannatuksen Natoon liityttäessä ja ennakoivat, että myös Nato Sofa -sopimukselle löytyy kannatusta.
Keskustelun jälkeen asia lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan, joka laatii asiasta mietinnön. Lisäksi perustuslakivaliokunnan, lakivaliokunnan ja puolustusvaliokunnan on annettava lausunnot ulkoasiainvaliokunnalle.
Eduskunta jäi keskiviikon täysistunnon jälkeen joulutauolle. Eduskuntatyö jatkuu helmikuussa puhemiehen ja varapuhemiesten valinnalla tiistaina 6. helmikuuta. Varsinaiset valtiopäivien avajaiset pidetään keskiviikkona 7. helmikuuta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.