Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunnassa on nyt 2 yhtä suurta oppositioryhmää – tämä tietänee muun muassa arvonnan suorittamista

Eduskuntatalo Helsingissä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti tänään erottaa kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästä sopimattomien somekommenttien vuoksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Erottaminen on pysyvä. Turtiainen voi kuitenkin halutessaan anoa ryhmän jäsenyyttä ensi vuonna.

Turtiaisen lähtö perussuomalaisten ryhmästä tarkoittaa sitä, että oppositiopuolueista kokoomuksella ja perussuomalaisilla on nyt yhtä monta kansanedustajaa.

Tällä on tiettyjä seurauksia eduskunnan toiminnalle, joita puhemiesneuvosto joutuu nyt selvittämään.

Asiaan kiinnitti jo Twitterissä huomiota kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

– Perussuomalaisten Ano Turtiaisen erottaminen #PS Eduskuntaryhmästä muuttaa myös eduskunnan voimasuhteita. @Persut ja @Kokoomus nyt yhtä suuret eli @SuomenEduskunta ja #kyselytunnit alkavat jatkossa vuorotellen #Kokoomus ja PS kysymyksin. @VanhanenMatti #eduskunta #politiikka, Heinonen tviittasi.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toteaa Demokraatille, että ollaan tilanteessa, jossa historiasta täytyy etsiä tulkintaa, miten jatkossa toimitaan, kun ryhmät tulevat yhtä suuriksi erottamisen seurauksena.

Hän arvioi, että jatkossa esimerkiksi kyselytunnilla ja ryhmäpuheenvuoroissa arvotaan, kumpi puolue saa ensimmäisen puheenvuoron. Arvonta voitaisiin suorittaa joko kerran niin, että puheenvuorojen aloittaminen vuorottelisi tämän jälkeen tai sitten joka kerta erikseen.

– Pitääkö joka kerta arpoa vai tehdäänkö kerta-arvonta, täytyy puhemiesneuvostossa pyytää tulkinta periaatteista.

Eduskunnan työjärjestys sanoo:

“Ryhmäpuheenvuorot pidetään eduskunnassa vaalikauden alkaessa järjestäytyneiden eduskuntaryhmien koon mukaisessa järjestyksessä suurimmasta pienimpään. Yhtä suurien ryhmien järjestys ratkaistaan puhemiesneuvostossa arpomalla. Puhemiesneuvosto voi muuttaa ryhmäpuheenvuorojärjestystä, jos vaalikauden aikana on muodostunut vähintään kolmen edustajan eduskuntaryhmä tai jos järjestyksen tarkistamiseen on muu painava syy.”

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan arpomisesta ei ole mainintaa eduskunnan työjärjestyksessä eikä sääntökäytänteissä kyselytuntiin liittyen toisin kuin on ryhmäpuheenvuorojen kohdalla. Rauhiokin kuitenki arvioi, että myös kyselytunteihin liittyen käytetään nyt arvontaa.

Ryhmien suuruus heijastuu moniin asioihin eduskunnassa, myös vaikkapa eduskunnan arvovieraille eduskuntaryhmät esitellään suuruusjärjestyksessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE