Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Eduskunta selvitti – asiantuntijat osin eri mieltä siitä, miten Yli-Viikarin irtisanomisen voisi panna vireille

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Puhemies Anu Vehviläinen (vasemmalla) ja eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola eduskunnan kansliatoimikunnan tiedotustilaisuudessa Pikkuparlamentissa suuren valiokunnan kokoushuoneessa Helsingissä 8.4. Kansliatoimikunta päätti tuolloin pidättää Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastaan keskusrikospoliisin rikostutkinnan ajaksi.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta häneen kohdistuvan keskusrikospoliisin rikostutkinnan ajaksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Samassa prosessissa selvisi, että mikäli eduskunta haluaisi panna vireille Yli-Viikarin irtisanomisen tai viraltapanon, lainsäädännössä on tässä kohtaa aukko.

Pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan on auki, mikä toimielin tällaisen ehdotuksen voisi täysistunnolle tehdä.

Nyt Paavola on selvittänyt asiaa. Hän on kysynyt asiaan kannat eduskunnan entiseltä pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä, hallinto-oikeuden emeritusprofessorilta Olli Mäenpäältä sekä valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidéniltä.

Paavola kertoo Demokraatille, että asiantuntijoiden lausunnot eivät ole yhtenäisiä.

Entinen pääsihteeri Tiitinen katsoo, että sekä tarkastusvaliokunta että kansliatoimikunta voisivat molemmat olla mahdollisia vireillepanijoita.

Olli Mäenpää taasen on sitä mieltä, että tarkastusvaliokunta olisi vireillepanija, kun taas professori Mikael Hidén katsoo, että vireillepanija voisi olla kansliatoimikunta.

Paavola kysyi asiantuntijoilta myös, voisiko prosessi tulla vireille jollakin muulla tavalla.

Seppo Tiitinen on tässä yhteydessä nostanut esiin eduskunnan työjärjestyksen 21 §:n. Sen mukaan yksittäisellä edustajalla on oikeus tehdä ehdotus eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta asiasta, jonka vireillepanosta ei ole erikseen säädetty.

– Tiitinen otti lausunnossaan tämän esiin pitäen sitä kuitenkin teoreettisena ja tarpeettomana siinä mielessä, että sekä kansliatoimikunta että tarkastusvaliokunta voivat kumpikin olla asiassa vireillepanevina tahoina.

Kansanedustajilta ei ole Paavolan tiedon mukaan tullut aloitteita, joissa vaadittaisiin Yli-Viikarin viraltapanoa tai irtisanomista.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta laatii paraikaa mietintöä Valtiontalouden tarkastusvirastoon liittyvistä asioista. Pääsihteeri Maija-Leena Paavola on ollut kuultavana valiokunnassa ja informoinut sitä myös edellä mainituista asiantuntijalausunnoista.

Jos jokin toimielin eduskunnassa päätyisi esittämään Yli-Viikarin vireillepanoa tai irtisanomista VTV:n pääjohtajan tehtävästä, Paavola itse pitäisi luontevimpana asiantuntijalausuntojen jälkeen kansliatoimikuntaa. Eduskunnan virkamiehet ovat Paavolan mukaan laajemminkin tällä kannalla.

Paavola muistuttaa, että viraltapanon tai irtisanomisen esittämiselle täysistunnolle pitäisi olla eduskunnan virkamieslain mukainen erityisen painava syy, mikä vaatisi oman arvionsa. Pääjohtajaa olisi myös kuultava.

– Virkamiehet eivät ole tässä toimijoita. Aloitteen pitää tulla edustajilta, mikäli on tarvetta tällaista pohdintaa tehdä. Tarkastusvaliokunnan mietinnöllä ja eduskunnan tilitarkastajien käynnistämällä erityistilintarkastuksella olisi niilläkin asian arvioinnissa merkitystä, Paavola sanoo.

Eduskunnan tilintarkastajat ovat tekemässä ylimääräistä tilintarkastusta Valtiontalouden tarkastusvirastosta. Erityistilintarkastuksen on kerrottu kohdistuvan VTV:n ylimmän johdon edustus-, matka- ja hankintakuluihin vuodesta 2020 lähtien.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE