Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Ehkäisy on hyvinvointiteko” – Sonk vaatii maksutonta ehkäisyä kaikille nuorille ja opiskelijoille iästä riippumatta

iStock

Nuorten maksuton ehkäisy tulee ottaa käyttöön valtakunnallisesti ja laajentaa myös kaikille opiskelijoille heidän iästään riippumatta, Sosialidemokraattiset opiskelijat Sonk ry vaatii.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Kunnissa on viimeaikoina puhuttu entistä enemmän siitä, pitäisikö ehkäisyn olla maksuton nuorille. Jossain kunnissa tarjotaan jo nuorille ilmainen ehkäisy, mutta yhä eniten on kuntia, joissa maksuton ehkäisy on jäänyt vain puheen tasolle, jos sitäkään”, opiskelijajärjestö kuvailee tiedotteessaan.

Sonk huomauttaa, että kuntien tarjoama maksuton ehkäisy päättyy usein tietyn iän – yleensä 20 tai 25 ikävuoden – jälkeen. Moni nuori aloittaa opintonsa tässä iässä tai he ovat jo opiskelijoita. Sonkin varapuheenjohtaja Katariina Henttonen muistuttaa tiedotteessa, että opiskelijoiden toimeentulo perustuu alhaiselle opintorahalle sekä mahdollisuudelle ottaa velkaa.

”Raha onkin merkittävällä osalla opiskelijoista tiukoilla, mikä on valitettava fakta niin kauan kunnes opintotukeen tehdään merkittäviä parannuksia. Tulee aika, kun opiskelija alkaa pohtimaan, mistä voisi vielä nipistää. Budjettia laskiessa alkaa huomaamaan, että vuokran, puhelinmaksun ja sähköjen lisäksi pitäisi ostaa vielä ehkäisykin. Mitä jos tilanne olisikin parempi ja kaikkien kulujen jälkeen olisikin mahdollisuus siihen, että opiskelijan ei tarvitsisi enää pohtia, mistä saisi rahat ehkäisyyn?”

Vaikka yhden kuukauden ehkäisy ei välttämättä vaikuta kovin suurelta menoerältä, se voi olla sitä pienillä tuloilla elävälle opiskelijalle.

Maksuton ehkäisy on tasa-arvo teko.

”Yhteiskunnan tuleekin tukea vahvemmin nuoria ja opiskelijoita ehkäisyn käytössä tarjoamalla siihen resurssit. Ehkäisyn tulee olla mahdollisuus, johon myös pienituloisella on oikeus. Suomesta puhutaan monesti tasa-arvon mallimaana. Tekoja on kuitenkin vielä tekemättä ja matka sinne on vielä pitkä. Puheet tarvitsevat myös tekoja ja valintoja, jotka vievät tasa-arvoa eteenpäin. Maksuton ehkäisy on tasa-arvo teko, jonka tulee olla yksi tavoitteistamme.”

Ennen kaikkea ehkäisy on hyvinvointiteko, Sonk summaa ja muistuttaa, että ehkäisystä puhuminen ja sen käyttäminen lisää myös tietoisuutta turvallisesta seksistä.

”Ehkäisyn ansiosta muun muassa seksitaudit ovat vähentyneet merkittävästi. Tämän lisäksi ehkäisy mahdollistaa myös muun muassa sen, että abortit ovat vähentyneet ja kuukautiskivut, jotka voivat olla erittäin kivuliaita, vähenevät.”

“Ehkäisy on avannut uusia ovia ja mahdollisuuksia. Ennen kuin ehkäisyn käyttöön kuitenkin päästään, pitää se olla tavoitettavissa. Ehkäisy ei saa jäädä vain yksilön vastuulle siihen pitää saada yhteiskunnalta tukea. Maksuton ehkäisy näyttää, että yhteiskunta on avoin seksuaaliselle elämälle ja sille, että ehkäisy on meidän kaikkien asia. Se ei velvoita vain tiettyjä henkilöitä vastuuseen, vaan siitä tulee yhteinen asia”, Katariina Henttonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE