Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei hallitus voi toimia mielivaltaisesti” – Marinilta tiukka kuitti oppositiolle, joka viis veisaisi viranomaisarvioista

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kiihkeimmät opposition edustajat vaativat itärajaa kokonaan kiinni venäläisiltä ja raja-aidan rakentamista nopeasti.

Marja Luumi

Demokraatti

Eduskunnan kyselytunnilla keskityttiin ruotimaan hallituksen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä turvallisuuspolitiikassa. Tämänpäiväinen periaatepäätös venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta ei kaikille opposition edustajille riittänyt.

Kokoomuksen Kalle Jokinen kritisoi sitä, että hallitus “vetoaa jatkuvasti viranomaisiin ja asiantuntijoihin, joilta te odotatte viestiä turvallisuustilanteen muutoksesta”.

Hän tivasti pääministeri Sanna Marinilta (sd.) poliittista johtajuutta, kun hänen mukaansa nyt reagointi akuutteihin ongelmiin tehdään “hätäpäissä”. Jokinen vaati suomalaisten turvallisuuden takia itärajan sulkemista heti.

Myös muun muassa Sanna Antikainen (ps.) moitti hallituksen olevan päätöksineen myöhässä, koska paine kaakkoisrajalla on ollut jo pitempään kova. Hänen mukaansa hallitus ei ymmärrä rooliaan päätöksenteossa.

– Ette voi aina mennä turvallisuusviranomaisten taakse, koska he nimittäin odottavat aina ensin teidän linjauksianne ja päätöksiänne, Antikainen totesi.

MARIN KUVASI kärsivällisesti prosessia moneen otteeseen: hallitus on jatkuvasti yhteydessä Suomen viranomaisiin, jotka arvioivat koko ajan ajantasaisesti turvallisuustilannetta.

– Tällä hetkellä turvallisuusviranomaisilla ei ole sellaista arviota, että meihin kohdistuisi sellainen turvallisuusuhka, jonka perusteella raja voitaisiin sulkea. Mikäli tuollainen arvio tulee, hallituksella on välittömästi kyky toimia.

Pääministeri muistutti oikeusvaltion periaatteista.

– Ei hallitus voi toimia mielivaltaisesti vaan meidän oman lainsäädäntömme puitteissa.

Rajavartiolaitos esitti tällä viikolla aidan rakentamista itärajalle kriittisiin kohteisiin. Harry Harkimo (liik.) kysyi, millaisen aidan hallitus olisi valmis rakentamaan, kun hänen mukaansa hallituksen viesti on ollut, että “pienen aidan voi rakentaa, mutta isompaa ei”.

Marinin mielestä Rajavartiolaitoksen esitykseen aidasta pitää suhtautua vakavasti. Pääministeri muistutti, että asia vaatii ulkopoliittisen keskustelun, mutta sen jälkeen tässä kysymyksessä on mahdollisuus edetä.

– Rajavartiolaitos on esittänyt pilottia, ja itse olisin siihen valmis. Mielestäni asia olisi syytä käydä hyvinkin pian yhdessä parlamentaarisesti läpi. Tämäkin kysymys pitää ottaa pöydälle.

PUHEMIES Matti Vanhanen (kesk.) kertoi kyselytunnilla, että ensi tiistaiksi pyritään järjestämään ajankohtaiskeskustelu ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Oppositiosta on peräänkuulutettu tällaista keskustelua. Marin sanoi pitävänsä hyvänä, että asiasta keskusteltaisiin suuressa salissa.

Hän totesi, että kun kyse on “ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, isänmaan asiasta, mitä laajempaa ja yksituumaisempaa yhteistyötä kykenemme tekemään, sitä turvallisemmassa asemassa koko Suomi on”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE