Politiikka

”Ei muuta kuin kuulaa kylkeen” – kansanedustaja ihmettelee suden ”pyhän lehmän” asemaa

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä muistuttaa, että välittömästi ihmisten tai koti- ja tuotantoeläinten henkeä uhkaavan suden voi ampua ilman seuraamuksia.

– Suomi on oikeusvaltio, jossa ihmisellä on oikeus puolustaa henkeään, terveyttään ja omaisuuttaan. Suden tapauksessa on ensin pyrittävä karkoittamaan eläin ampumalla esimerkiksi varoituslaukaus. Jos tämä ei tehoa, voi esimerkiksi koiran päälle karanneen suden ampua välittömästi ilman seuraamuksia.

Kärnän mukaan teosta tulee ilmoittaa viranomaisille, jotka ovat velvollisia tutkimaan onko rikosta tapahtunut.

– Mutta meillä on tältäkin syksyltä esimerkki Kuhmosta, jossa esitutkinta metsästyskoiran päälle karanneen suden ampunutta metsästäjää kohtaan lopetettiin. Ei ole rikos puolustaa koiraansa.

Kärnä toteaa, että ”olisi oikeusmurha ryhtyä tuomitsemaan ihmisiä itsensä, läheistensä tai omaisuutensa suojelemisesta pedoilta”.

– Jos susi ei karkoitusyrityksistä huolimatta kotipihalta poistu lapsia ja eläimiä uhkaamasta tai palaa aina uudelleen, niin ei muuta kuin kuulaa kylkeen. Niin minä tekisin.

Hän korostaa, ettei missään tapauksessa kehoita ketään rikkomaan lakia.

– Sanon ainoastaan, että kenenkään tarvitse katsoa tumput suorina, kun häirikkösusi tekee tuhojaan. Ei susi ole Suomessa mikään ”pyhä lehmä”.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat