Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ei tämän tyyppistä ole aiemmin ollut” – Helsingin Sanomien Kiina-mainoksesta kantelu Mainonnan eettiseen neuvostoon

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemasta Hongkongin erityishallintoalueen mainoksesta on tehty kantelu Mainonnan eettiselle neuvostolle (MEN).

Asiasta kertoo sosiaalisessa mediassa kantelun tehnyt kirjailija Mike Pohjola, joka katsoo mainoksen sisältävän muun muassa useita valheellisia väittämiä ja rikkovan markkinoinnin perusperiaatteita.

Mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta vahvistaa Demokraatille lausuntopyynnön saapuneen neuvostoon tänään. Paloranta pitää Helsingin Sanomien mainoksen kaltaista tapausta neuvoston kannalta perin harvinaisena.

– Ei tämän tyyppistä ole aiemmin ollut. Se mikä tähän voisi rinnastua on vaalimainonta ja siitä tehdyt lausuntopyynnöt, Paloranta sanoo.

Mainonnan eettinen neuvosto ei ole ottanut vaalimainontaa koskevia kanteluita käsittelyynsä, koska neuvosto ei sääntöjensä perusteella ota kantaa poliittiseen ja uskonnolliseen sisältöön.

Voisiko tämä perustelu päteä myös Helsingin Sanomien julkaisemaan Hongkongin erityishallintoalueen mainokseen?

– Se on yksi asia mitä pitää tarkastella.

Valtaosa neuvoston käsittelyyn tulevista tapauksista liittyy lapsille sopimattomaan sisältöön tai syrjintä ja tasa-arvokysymyksiin.

Viime vuonna Mainonnan eettinen neuvosto sai 101 lausuntopyyntöä.

Helsingin Sanomien päätöstä julkaista mainos on arvosteltu ja lehden tilauksia peruutettu.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on esittänyt vieraan valtion propagandan kriminalisoimista ja on nimennyt lakiesityksensä Helsingin Sanomien päätoimittajan mukaan Lex Kaiukseksi.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi on selventänyt, ettei mainoksia julkaista journalistisin perustein, vaan taustalla ovat markkinoinnin kansainväliset normistot, joita ovat tulkinneet samalla tavoin muun muassa New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde ja Financial Times. Kaikkien mainitut lehdet ovat julkaisseet Hongkongin erityishallintoalueen mainoksen.

Kiinan hallitsemalla Hongkongin erityishallintoalueella on jo pidempään ollut käynnissä demokratiamielenosoitukset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE