Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Ei voi korvata kaikkea työtä” – ammattiliitolta selvitys kiihtyvästä digitalisaatiosta

Arja Jokiaho

Yhteiskunnan palveluja ja toimintoja on uudistettava perin pohjin, jotta niissä voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti digitalisaation hyötyjä. Tämä selviää ammattiliitto JHL:n uudesta digitalisaatioselvityksestä.

Demokraatti

Demokraatti

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL julkaisi torstaina kolmannen tulevaisuustrendiselvityksensä, tämänkertainen käsittelee digitalisaatiota. Selvitys pohtii digitalisaation laaja-alaisia vaikutuksia yhteiskunnan eri osa-alueisiin, JHL:n edustamiin ammattialoihin sekä ammattiliittojen toimintaan.

– Digitalisaatio on ollut käynnissä vuosikymmeniä ja kehityksen tahti kiihtyy. Se muokkaa yhteiskuntia, organisaatioita, ihmisten arkea sekä työtä merkittävästi, selvitystyötä JHL:ssä koordinoiva erityisasiantuntija Anna Korpikoski kertoo tiedotteessa.

JHL:n mukaan monet muutokset tuntuvat myös liiton jäsenistön työelämässä.

– On muistettava, että digitalisaatio ei voi korvata kaikkea työtä. Tämä pätee etenkin monilla JHL:n edustamilla aloilla, kuten sote- sekä kasvatus- ja ohjausalalla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

DIGITALISAATION toteuttaminen hyvin ja oikeudenmukaisesti vaatii JHL:n mukaan niin työnantajien kuin työntekijöiden osaamisen päivittämistä. Lisäksi erilaisia digitalisaatioon ja uuden teknologian käyttöönottoon liittyviä haasteita ja riskejä on pyrittävä ennakoimaan. Eri osapuolia on osallistettava hankintaan ja seurantaan.

– Mitä tarkoittaa, jos työntekijät eivät saa riittävää perehdytystä uuden työhön liittyvän teknologian tai sovelluksen käyttöön? Tai jos henkilöstön näkemystä käytettävästä teknologiasta ei kuulla?

Digitalisaatio voi tuoda työelämään ja yksittäisiin työnkuviin huomattavaa hyötyä ja helpotusta silloin kun se toimii, liitto korostaa.

– Huonosti toteutettuna se voi lisätä työn kuormitusta tai herättää huolta omien tehtävien säilymisestä, jos henkilön tehtävät voidaan jatkossa automatisoida, Korpikoski toteaa.

Hänen mukaansa selvityksestä liitto saa vahvan lähtökohdan JHL:läisen tilannekuvan rakentamiselle ja liiton roolin selkiyttämiselle yhä vahvemmin digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

RAPORTTI korostaa uuteen teknologiaan liittyvien haasteiden ja mahdollisuuksien huomioimista niin yhteiskunnassa, yleisesti työelämässä kuin liiton ammattialoilla.

– Kun ymmärrämme tarkemmin digitalisaation vaikutuksia jäsentemme arkeen, pystymme jatkossa entistäkin paremmin valvomaan jäsentemme etuja ja tarjoamaan suuntaviivoja työelämän oikeuksien varmistamiselle ja työolojen kehittämiselle, Niemi-Laine arvioi.

Selvityksen toteutti JHL:n toimeksiannosta Aula Research. Raportissa on hyödynnetty kirjallisten lähteiden ohella eri näkökulmia edustavia asiantuntijahaastatteluita.

Aiemmin JHL on julkaissut selvitysraportit ilmastonmuutoksesta sekä väestörakenteen muutoksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE