Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

EIT näytti vihreää valoa pakkorokotuksille lastentauteja vastaan – ratkaisulla voi olla merkitystä myös koronarokotteiden kannalta

Istock

Pakolliset rokotukset voidaan nähdä tarpeellisiksi demokraattisissa yhteiskunnissa, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) linjaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuomioistuin antoi tuomionsa tshekkiläisten perheiden tekemästä kanteesta, jossa haastettiin lasten pakollinen rokottaminen Tshekissä. Ihmisoikeustuomioistuimen mielestä Tshekin pakkorokotukset ovat lasten parhaaksi eivätkä riko Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa yksityiselämän suojaa.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan viranomaiset eivät saa puuttua oikeuteen nauttia yksityiselämän kunnioitusta, ellei se ole välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa esimerkiksi terveyden suojaamisiksi.

–  Nämä toimet voidaan katsoa ”välttämättömiksi demokraattisessa yhteiskunnassa”, tuomioistuin lausui Tshekin rokotuslinjasta.

–  Tähtäimenä täytyy olla, että jokainen lapsi on suojattu vakavia tauteja vastaan rokotusten tai laumasuojan kautta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole aiemmin ottanut kantaa pakollisiin rokotuksiin lapsuusajan tauteja vastaan. Tshekissä laki velvoittaa rokottamaan lapset yhdeksää tautia vastaan. Näitä tauteja ovat muun muassa kurkkumätä, hinkuyskä, jäykkäkouristus ja tuhkarokko.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen kannelleet tshekkiläisvanhemmat olivat jättäneet lapsensa rokottamatta ja saaneet siitä sakkoja, tai heidän lapsiltaan oli evätty pääsy päiväkotiin.

JOIDENKIN ASIANTUNTIJOIDEN mielestä linjauksella voi olla merkitystä, jos jossain maassa päätetään ottaa käyttöön pakolliset koronavirusrokotukset.

– (Tuomio) vahvistaa pakollisten rokotusten mahdollisuutta nykyisessä covid-19-pandemiassa, sanoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen erikoistunut lakiasiantuntija Nicolas Hervieu uutistoimisto AFP:lle.

Pakollisista rokotuksista on puhuttu ajoittain koronaviruspandemian aikana, sillä rokotevastaisuuden on pelätty johtavan joissain maissa siihen, että vapaaehtoisilla rokotuksilla ei saada aikaiseksi laumasuojaan riittävää rokotuskattavuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
21.4.2021
Paperiteollisuuden alasajo ei jää tähän – hedelmätön vastakkainasettelu ja jankkaus Suomen kilpailukyvystä hautaavat ongelman todelliset syyt
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE