Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista – talletuskoron lasku vaikuttaa todennäköisimmältä

Istock

Euroopan keskuspankin EKP:n odotetaan ilmoittavan tänään uusista elvytystoimista euroalueen hiipuvan talouskasvun virkistämiseksi. Talletuskoron lasku –0,4 prosentista –0,5:een tai –0,6 prosenttiin vaikuttaa todennäköisimmältä toimelta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mahdollisuuksien rajoissa on myös se, että EKP aloittaa uuden arvopapereiden osto-ohjelman. Ranskan, Saksan ja Hollannin keskuspankit ovat kuitenkin kertoneet viime aikoina olevansa varauksellisia ohjelman käynnistämisen suhteen.

Muun muassa Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau sanoi viime viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan, että osto-ohjelmasta pitää vielä keskustella.

Myös Nordea arvioi tämän aamun katsauksessaan, että koronlasku näyttää varmalta, mutta arvopapereiden osto-ohjelman käynnistäminen ei niinkään.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen perusteli STT:lle edellisen EKP:n korkokokouksen jälkeen, että pieni koron lasku on helpommin toteutettavissa kuin arvopapereiden osto-ohjelma tai muut toimet, jotka vaativat enemmän valmistelua.

Pankkeja patistetaan myöntämään lainaa

Talletuskoron lasku yhä syvemmälle miinukselle tarkoittaa sitä, että liikepankit joutuvat maksamaan EKP:lle talletuksistaan. Tekemällä tallettamisen kalliimmaksi EKP yrittää saada pankit lainaamaan enemmän rahaa yrityksille ja kotitalouksille. Se elvyttäisi euroalueen taloutta.

Arvopapereiden osto-ohjelma merkitsisi puolestaan rahan pumppaamista euroalueen talouteen. EKP lopetti viime vuoden lopussa edellisen ohjelman, jonka aikana EKP osti joukkovelkakirjoja 2 600 miljardin euron edestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE