Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eläkettä ja työntekoa yhdistetään monissa kunta-alan ammateissa – yleistä varsinkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla

iStock

Kunta-alan yleisimmissä ammateissa joka neljäs tekee työtä vanhuuseläkkeen rinnalla. Eläkettä ja työntekoa yhdistetään varsinkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla, mutta työtä ei näytetä tekevän siksi, että eläkkeet olisivat erityisen pieniä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiedot selviävät julkisten alojen eläkevakuuttaja Kevan tutkimusraportista.

Kunta-alalla on ollut käytössä yleistä eläkeikää alemmat henkilökohtaiset eläkeiät, jotka voivat osaltaan lisätä työntekoa eläkkeen rinnalla, Kevan tiedotteessa todetaan.

-  Eläkkeen ja työn yhdistäminen on yleisintä työvoimapulasta kärsivillä aloilla, sanoo Kevan pääekonomisti Joonas Rahkola Kevan tiedotteessa.

Rahkola kiinnittää huomiota myös siihen, että eläkkeet ovat korkeammat niillä, jotka työskentelevät eläkkeen rinnalla.

-  Se voi kertoa toisaalta pidemmistä ja vakaammista työurista, mutta myös siitä, että työtä tehdään motivoivan työn eikä pienen eläkkeen vuoksi.

HOITOALALLA ja opetusalalla noin neljännes alle 68-vuotiaista eläkkeensaajista työskenteli vanhuuseläkkeen rinnalla vuonna 2020. Varhaiskasvatusalalla vastaava lukema oli 17 prosenttia.

Kevan tutkimuksessa tarkasteltiin työn ja eläkkeen limittymistä kunta-alalla, valtiolla sekä kirkon ja Kelan palveluksessa vuosien 2011-2020 aikana.

Kaikista kunta-alan alle 68-vuotiaista vanhuuseläkkeensaajista eläkkeen ohella työskenteli kyseisen vuosikymmenen aikana keskimäärin 7 prosenttia.

Vastaava ilmiö näkyy myös valtion töistä eläköityneillä. Opetusala on valtiolla yleisin ammattiala, ja Kevan tutkimusraportin mukaan sen piirissä myös työn ja eläkkeen limittyminen on yleisintä. Vuonna 2020 vanhuuseläkkeellä olevista opetusalan eläkeläisistä 24 prosenttia työskenteli eläkkeellä ollessaan.

Yliopisto- ja tutkimustyöntekijöistä 18 prosenttia ja sotilaista ja rajavirkamiehistä 10 prosenttia työskenteli eläkkeen rinnalla.

KAIKKIAAN valtiolla alle 68-vuotiaista eläkkeensaajista työskenteli vanhuuseläkkeen ohella keskimäärin 9 prosenttia tarkastelussa olleen vuosikymmenen aikana.

Kevan tutkimuksen perusteella vanhuuseläkkeen rinnalla työnteko on kaikkein yleisintä kirkon ja Kelan piirissä. Niiden palveluksessa olleista alle 68-vuotiaista eläkeläisistä 14 prosenttia työskenteli eläkkeen rinnalla.

Kevan tiedotteessa arvioidaan, että kirkon ammateissa on runsaasti niin sanottuja kutsumusammateissa olevia, mikä osaltaan voisi selittää pitkiä työuria ja työn jatkamista vanhuuseläkkeen rinnalla. Yleisintä eläkeläisenä työskentely oli papeilla, 16 prosenttia. Kiinteistöhuollon työntekijöistä, kerhojen ohjaajista sekä diakoneista 14 prosenttia alle 68-vuotiaista työskenteli vanhuuseläkkeen ohella.

Tilastoanalyytikko Janne Salonen toteaa Kevan tiedotteessa, että jatkotutkimus on tarpeen, jotta voitaisiin selvittää työntekijöiden motivaatiotekijöitä sekä työnantajien asenteita työn ja eläkkeen limittymiseen.

Kevan tutkimuksessa selvitettiin alle 68-vuotiaiden eläkkeensaajien työn ja eläkkeen limittymistä. Tällä hetkellä eläkkeen karttuminen päättyy 68 vuoden iässä. Vuonna 1958 syntyneiden kohdalla raja nousee 69 vuoteen ja vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä raja on 70 vuotta.

Mari Tuohiniemi/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE