Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Eläkeuudistus kuohuttaa Virossa – Tuore demarijohtaja Indrek Saar: ”Ajatus ei ainoastaan kuulosta kauhealta, se on sitä”

Timo Sparf
Indrek Saar, 46, tunnettiin ennen poliitikon uraa näyttelijänä ja teatterinjohtajana.

Viron sosialidemokraattien puheenjohtajaksi kesäkuussa valittu Indrek Saar, 46, tunnettiin ennen poliitikon uraa näyttelijänä ja teatterinjohtajana. Politiikassa hän on jo toiminut muun muassa kahden edellisen hallituksen kulttuuriministerinä.

Simo Alastalo

Demokraatti

Viime kevään vaalit eivät menneet sosialidemokraateilta hyvin. Paikkamäärä putosi neljällä ja puolue sai Riikokogun vaaleissa läpi 10 kansanedustajaa. Tämä siitä huolimatta, että Saarin mukaan sosialidemokraatit teki edellisessä hallituksessa hyviä asioita, kuten vähensi lapsiköyhyyttä ja uudisti palkkaverotusta pienituloisia suosivaksi.

Saarin mukaan Ekren vaalivoitto ja nousu Viron hallitukseen perustui oikeistopopulistien perinteiseen reseptiin, yhteiskunnassa aina läsnäolevaan eliitinvastaisuuteen.

– Aina on ihmisiä, jotka ajattelevat poliittisen eliitin, bisneseliitin ja intellektuaalisen eliitin olleen asemissaan liian kauan. Ekre on hyökännyt eliittiä vastaan ja luvannut suurta muutosta, joka on täysin epärealistinen.

– Kuten kaikki populistit, he näyttelevät olevansa todellisen kansan asialla ja sanovat edustavansa lopullista totuutta. Vaaleissa se näytti toimivan, he ovat nyt hallituksessa ja pääsevät näyttämään mihin pystyvät.

 Uudistuksesta aiheutuisi 15–20 vuoden sisällä todella suuri ongelma, koska eläkkeisiin ei enää riittäisi rahaa.

Ekren menestys on ollut suurelle osalle virolaisista iso järkytys. Vaaleissa annetut lupaukset ovat Saarin mukaan suurelta osin sulaneet eikä juuri mitään niistä ole mukana hallituksen ensimmäisessä budjetissa.

– Sosialidemokraattien mielestä hallitus ei kunnioita demokratian perusarvoja. He ovat vetäneet mattoa Viron perustuslain alta. Toivomme, että tätä ei jatkuisi kauaa. Sillä aikaa yritämme ottaa opiksi virheistä joita olemme itse tehneet.

Sosialidemokraattien sisällä selvitetään parhaillaan mitä tulevina vuosina täytyy tehdä toisin. Samaan aikaan oppositio yrittää Saarin mukaan estää hallitusta tuhoamasta Viron yhteiskuntaa.

– Parhaillaan vastustamme hallituksen eläkeuudistusta, joka uhkaa tuhota koko eläkejärjestelmän. Uudistuksesta aiheutuisi 15–20 vuoden sisällä todella suuri ongelma, koska eläkkeisiin ei enää riittäisi rahaa.

Viron hallitus on esittänyt Isänmaa-puolueen vaalilupauksen mukaisesti, että ihmiset voisivat halutessaan nostaa kahden vuoden aikana työelärahastoissa olevat eläkkeensä. Puolet virolaisista palkansaajista on kerännyt työeläkerahastoon alle 4 000 euroa. Joka neljännellä summa on alle tuhat euroa.

– Ajatus ei ainoastaan kuulosta kauhealta, se on sitä. Tulevat sukupolvet joutuisivat huolehtimaan eläkeläisistä, joiden eläke on alle 30 prosenttia palkasta, Saar sanoo.

Jos Viron hallituksen touhut eivät sosialidemokraatteja johtava Saarta lämmitä, Suomen ja Antti Rinteen hallituksen EU puheenjohtajakauden ohjelma saavat häneltä ylistystä.

– Olen todella tyytyväinen, että Suomi on nostanut EU-puheenjohtajakaudellaan esille vahvasti ilmastonmuutoksen ja
oikeusvaltioperiaatteen. Olemme olleet oman hallituksemme panokseen näiltä osin hieman kriittisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE