Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

14.4.2025 10:42 ・ Päivitetty: 14.4.2025 10:42

Elintarvikealan lakot peruuntuvat – uudet työehtosopimukset hyväksyttiin

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Elintarvikealalle ilmoitetut lakot peruuntuvat, kun Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL ovat hyväksyneet kaikille elintarvikealalle työntekijöille uudet työehtosopimukset.

Demokraatti

Demokraatti

Työehtosopimukset tuovat työntekijöille 7,8 prosentin palkankorotukset kolmivuotiseksi sopimuskaudeksi. SEL:n liittovaltuusto hyväksyi äänin 20-13 valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran eilen antaman sovintoehdotuksen.

Työ- ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa johtava Anne Somer sanoo, että sovintoehdotuksen hyväksyminen rauhoittaa tilannetta ja luo alalle vakautta.

– Ehdotukseen sisältyvä yleisen linjan mukainen palkankorotustaso on monille elintarvikealan yrityksille kuitenkin korkea. Lisäksi työehtosopimusten sisältöjen merkittävämpi uudistaminen lykkäytyy jälleen kerran kauas tulevaisuuteen, Somer sanoo tiedotteessa.

Neuvotteluissa kivenä kengässä oli leipomoalan työntekijöiden yötyökorvaukset, kun eduskunta kumosi leipomotyölain, jossa niistä aiemmin linjattiin.

Työehtosopimuksessa sovittiin nyt kaikille leipomoalan työntekijöille 100 prosentilla korotettu palkka yötyöstä. SEL kertoo, että sopimukseen tuli kaksi uutta työaikamallia, joista voidaan sopia paikallisesti leipomoissa. Työehtosopimuksesta poistettiin ensimmäinen palvelusvuosilisä ja lauantaityölisää heikennettiin.

– Pystyimme torjumaan työnantajien yksipuolisen määräysvallan lisäämisen leipomoalan työntekijöiden työaikoihin, kiitos jäsentemme tuen ja valmiuden olla lakossa. Lähdimme neuvotteluihin erittäin vaikeista lähtökohdista, kun Orpon hallitus oli kumonnut leipomotyölain ja vienyt 100 %:n yötyökorotuksen vuorotyöntekijöiltä. Tämän ratkaisun hyväksyminen oli kipeä asia, josta jää haavat vuosiksi, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo tiedotteessa.

Muiden sopimusalojen työehtosopimuksiin ei tullut SELin mukaan heikennyksiä.

SEL JA ETL perustivat myös paikallista sopimista ja paikallista palkkaerää sekä työaikakokeilua koskevan työryhmän sekä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden hyviä käytäntöjä kartoittavan työryhmän.

Lisäksi sovittiin määräaikaisesta työssäoppimisen mallista, jonka tarkoituksena on lisätä nuorten 16-20-vuotiaiden työssäoppimista elintarvikealan työpaikoilla.

– Alan tulevaisuus riippuu osaavista tekijöistä. Uusi pilottimalli on tärkeä askel siinä, että saamme koulutettua ja houkuteltua elintarvikealalle uusia osaajia, jotka varmistavat, että Suomessa tehdään ensiluokkaisia elintarvikkeita tulevaisuudessakin, ETL:n Somer sanoo.

SEL ja ETL sopivat viidestä uudesta työehtosopimuksesta: leipomoalan työntekijöiden työehtosopimuksesta, liha-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta, meijerialan työntekijöiden työehtosopimuksesta, elintarvikealojen työntekijöiden työehtosopimuksesta sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta. Työehtosopimusten piirissä on yhteensä noin 25 000 työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU