Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

17.12.2024 10:46 ・ Päivitetty: 17.12.2024 10:46

Elintarvikealan tes-neuvottelut käynnistyivät – SEL: Leipomoalan yötyölisät säilytettävä

iStock

Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat aloittaneet tänään 17. joulukuuta neuvottelut elintarvikealan uusista työehtosopimuksista.

Demokraatti

Demokraatti

Neuvottelujen alkamisesta kertovat osapuolet tiedotteissaan. Ratkaisu pyritään tammikuun loppuun mennessä, sillä SEL:n ja ETL:n väliset elintarvikealan työntekijöiden nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 31.1.2025 asti.

Elintarvikealalla neuvotellaan viidestä työehtosopimuksesta, jotka koskevat leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöitä. Sopimusten piirissä työskentelee noin 25 000 ihmistä.

ETL:n ja SELin mukaan neuvottelujen aluksi käytiin läpi yleistä työmarkkinatilannetta sekä tilannetta elintarviketeollisuudessa. Lisäksi neuvotteluosapuolet toivat esiin tavoitteensa alkaneelle neuvottelukierrokselle. Neuvottelut jatkuvat torstaina.

SEL:N liittovaltuusto on päättänyt liiton esityksistä elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimusten parantamiseksi marraskuun puolivälissä, liiton sivuilla kerrotaan.

Julkisesti SEL:n tes-tavoitteista on kerrottu yksi: liiton tavoitteena on, että kaikilla leipomoalan työntekijöillä on jatkossakin sadan prosentin yötyölisä, vaikka Orpon hallitus kumoaisi leipomotyölain 1. maaliskuuta alkaen.

– SEL vastustaa leipomotyölain kumoamista, sillä lain kumoaminen alentaisi työntekijöiden palkkoja sekä todennäköisesti lisäisi työntekijöiden terveydelle vaarallisen yötyön teettämistä. Leipomotyölain kumoaminen myös vähentäisi työntekijöiden halukkuutta tehdä yötyötä ja vaikeuttaisi leipomoyritysten työvoiman saantia. Todennäköisesti myös kaksi- tai kolmivuorotyön teettäminen lisääntyisi leipomoissa.

Nykyinen leipomoalan työehtosopimus on yleissitova, mutta SELin mukaan on mahdollista, ettei Työehtosopimusten yleissitovuuden vahvistamislautakunta enää vahvista uutta sopimusta yleisistovaksi, koska jo viimeksi vuonna 2023 yleissitovuus todettiin rimaa hipoen leipomoalan työnantajien heikon järjestäytymisasteen takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU