Työmarkkinat
11.11.2019 14:57 ・ Päivitetty: 11.11.2019 14:57
Emeritusprofessori tes-vaihdoista: ”Ei tarkoita aina työntekijälle huonompaa palkkaa”
Postin ja Turun Arkean työkiistat ovat aiheuttaneet keskustelua niin kutsutusta työehtoshoppailusta, jossa työnantaja voi työehtosopimusta vaihtamalla siirtää työntekijät halvemman työehtosopimuksen piiriin.
Turun yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, että työnantajalla on usein monia syitä vaihtaa työntekijöidensä työehtosopimusta.
Yksi yleinen syy vaihtoon on seurata sitä, mitä muut saman alan yrittäjät tekevät. Koskisen mukaan aina ei ole kyse siitä, että työntekijät haluttaisiin halvemman työehtosopimuksen piiriin.
– Usein taustalla on yrityksen toiminnan ja toimintaympäristön muuttuminen.
Yritysten sisällä on Koskisen mukaan nykyisin turbulenssia. Tämä johtaa siihen, että myös työehtosopimuksia joudutaan miettimään uusiksi.
– Monialayritys on tyyppiesimerkki tällaisesta tes-näkökulmasta hankalasta yrityksestä. Viiden vuoden päästä yrityksen toiminnan painopiste voi olla joku aivan muu kuin se on tällä hetkellä.
Koskinen sanoo, että yritystoiminta on pakostakin yleisten yhteiskunnallisten tekijöiden takia entistä muutosherkempää.
Lisää aiheesta
– Yritysten on vain pakko tehdä muutoksia nopeammassa tahdissa kuin aikaisemmin.
”Yritys voi mennä myös kalliimman tessin piiriin.”
Ennen yritystoiminta oli rauhallisempaa.
– Ennen meillä oli sama työehtosopimus jollekin tietylle alalle ja tämän alan yrityksille vuosikymmeniä, eikä siinä ollut mitään ongelmaa ja kaikki olivat tyytyväisiä. Enää tällaista tilannetta ei yhtä laajasti ole, Koskinen sanoo.
Hän painottaa, että aina työehtosopimuksen muuttaminen ei tarkoita työntekijälle huonompaa palkkaa ja huonompia työehtoja. Koskisen mukaan työnantaja saattaa etsiä ennen kaikkea turvallisempaa työehtosopimusta esimerkiksi joustojen, työrauhan tai neuvotteluilmapiriin suhteen.
– Kun yrityksellä on enemmän turvallisuutta ja joustavuutta, työntekijöille voi maksaa enemmän. Yritys voi mennä myös kalliimman tessin piiriin, Koskinen sanoo.
Koskisen mukaan tälläkin hetkellä yrityksissä käydään neuvotteluita työehtosopimuksen vaihtamiseksi, mutta aina ne eivät aiheuta samanlaista konfliktia kuin Postin tapauksessa.
Lain mukaan työnantaja voi vaihtaa työehtosopimusta, kun työehtosopimuskausi on päättynyt ja työnantaja hyväksytään uuteen sopivaan työnantajaliittoon, jonka solmima työehtosopimus soveltuu työnantajan teettämän työn ehtojen sääntelyyn.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
11.11.2019 05:12
Posti ei kulje, lakko alkoi – osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona
Politiikka
5.11.2019 14:03
JHL: Työnantajan armoton leikkauslinja ei jätä vaihtoehtoja: lakko – ”Arkea pitää kynsin ja hampain kiinni työntekijöitä kurittavasta sopimushoppailusta”
Työmarkkinat
30.8.2019 12:12
Liittopomo järkyttyi Postin halpuutuspommista: ”Reilut 2 000€/kk saava tienaa aina liikaa, mutta 82 000€ kuukausipalkasta ei ole varaa tinkiä”