Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

”Emme mekään voi paukutella henkseleitä” – Suomi putosi kärkisijoilta lehdistönvapaudessa, kertoo Toimittajat ilman rajoja

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi putosi kärkisijoilta viidenneksi lehdistönvapaudessa, kertoo kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF). Viime vuonna Suomi oli toisella sijalla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomi on perinteisesti sijoittunut 20 vuotta toteutetun lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin kärkisijoille.

-  Globaali tilanne on huolestuttava, ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä. Saamme etenkin indeksin ykkösmaahan Norjaan verrattuna selvästi huonommat pisteet sekä journalismin laillisten puitteiden että taloudellisten toimintaedellytysten osalta. Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen, kertoo järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma tiedotteessa.

Indeksin kriteereitä on uudistettu, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.

Enää kahdeksan indeksissä vertailtavista 180 maasta kuuluu parhaaseen luokkaan eli maihin, joissa lehdistönvapauden tila on hyvä.

Suomen edellä vertailussa ovat Viro, Ruotsi, Tanska ja ensimmäiseksi yltänyt Norja.

Lehdistön polarisoituminen uhkaa demokratiaa

Järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Indeksin mukaan maailma on hukkumassa polarisaatioon sekä maiden sisällä että niiden välillä.

Todella vaaralliseksi luonnehditaan nopeasti leviävää Fox News -mallia.

-  Fox News -mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa. Kiireelliset päätökset ovat tarpeen näihin haasteisiin vastaamiseksi, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE