Politiikka
20.5.2016 13:58 ・ Päivitetty: 20.5.2016 13:58
“Enpä haluaisi asua ravintolan yläkerrassa” – anniskelun vapautumisesta epäilyjä ja kiitoksia
Alkoholianniskelun sääntelyn purkaminen saa kiitosta sekä ravintola-alan että työntekijöiden järjestöiltä.
– Byrokratian hoitaminen on vienyt valtavan paljon aikaa ravintolayrittäjiltä, sanoo ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Esimerkiksi anniskelun jatkoaikalupa on Lapin mukaan aiheuttanut turhia kiistoja viranomaisten ja ravintoloiden välillä. Anniskelua saisi tulevaisuudessa jatkaa aamuneljään asti pelkällä ilmoituksella.
Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM pitää jatkoaikalupaa vanhanaikaisena. Pikkutunneilla myyntimäärät eivät kuitenkaan ole kovin suuria, sanoo puheenjohtaja Ann Selin.
– Se jää nähtäväksi, kuinka moni ravintoloitsija käyttää lisääntynyttä myyntiaikaa hyväksi.
Ravintoloiden naapurit kärsisivät melusta entistä enemmän.
Aluehallintoviraston (avi) mukaan anniskelun jatkoaikaluvan poisto voisi aiheuttaa meluongelmia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Jarmo Castrén ennakoi, että ravintoloiden naapurit kärsisivät melusta entistä enemmän.
Lisää aiheesta
– Enpä halua sen jälkeen asua ravintolan yläkerrassa.
Ongelmallista Castrénin mukaan on, jos avi ei saa oikeutta puuttua meluhaittaan. Hän kuitenkin korostaa, että lakimuutoksen vaikutuksia on mahdotonta arvioida ennen hallituksen esitystä.
Myös lupa- ja valvontavirasto Valvira on varovainen. Johtaja Kari Kunnaksen mukaan kyse on kokonaisuudesta, eikä uudistusta siksi haluta vielä arvioida.
– Pitää nähdä, että millä mallilla sitten on sekä anniskelun, vähittäismyynnin että muiden asioiden pykälät. Kokonaisuudesta muotoutuvat vaikutukset esimerkiksi sosiaali- ja terveyshaittoihin, Kunnas sanoo.
PAMin Selinin mukaan on ristiriitaista pyrkiä samaan aikaan suosimaan alkoholin kulutusta ravintoloissa ja toisaalta antaa päivittäistavarakaupalle lisää vapauksia.
Hallituspuolueiden suunnitelmien mukaan kaupoissa saisi jatkossa myydä esimerkiksi nelosolutta ja vahvoja lonkeroita. Selin huomauttaa, että kaupassa myyty olut tai lonkero työllistää vähemmän kuin ravintolassa myyty juoma.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.