”Epätoivoiset perheet lähettävät tyttärensä Eurooppaan” – Nigerialaisia tuodaan seksityöhön enemmän kuin koskaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Prostituoituja Benin Cityssä Nigeriassa.

Nigeriasta Eurooppaan salakuljetettujen naisten ja tyttöjen määrä on kasvanut valtavasti. Suurin osa heistä päätyy prostituoiduiksi – myös Suomessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan eurooppalaisten viranomaisten tietoon tuli vuonna 2013 noin 400 salakuljetustapausta. Viime vuonna määrä oli yli 8 800.

Suomessa vastaavaa harppausta ei ole havaittu, mutta ilmiö ei myöskään ole kadonnut mihinkään.

– Kyllä heitä Suomeen on tullut koko ajan. Kokonaismäärää ei pysty kukaan sanomaan, pitkään ihmiskauppaa ja paritusjuttuja tutkinut rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista kertoo STT:lle.

Nigerialaisprostituoitujen määrän hahmottaminen on vaikeaa, koska muiden seksinmyyjien tavoin myös nigerialaiset ovat siirtyneet pääosin nettiin.

– Kaduilla toimii enää muutamia naisia. Netissä toimintaa on ympäri Suomea. Nainen voi olla viikon Helsingissä, toisen Vantaalla ja kolmannen Tampereella, Eriksson kuvailee.

Toiset lähtevät tietoisesti myymään seksiä.

Ihmissalakuljettajat houkuttelevat Eurooppaan Nigeriasta naisia ja tyttöjä, jotka tulevat köyhistä perheistä ja joilla on vähän tai ei ollenkaan koulutusta. Salakuljetusrinkiin liittyy yleensä kohdemaassa oleva nigerialaisnainen, niin kutsuttu ”madam”, joka toimii parittajana.

Erikssonin mukaan nigerialaisten tapauksissa on tyypillistä, että parittajakin myy itseään.

– Yleensä joku tulee ensin tänne seksityöhön ja oppii systeemit. Sitten he tuovat tänne muita naisia, joilta ottavat korvausta siitä, että opastavat ja auttavat heitä, Eriksson kertoo.

Lähtijöille saatetaan luvata esimerkiksi kampaajan töitä Euroopassa. Toiset lähtevät tietoisesti myymään seksiä.

– Suomeen saapuvat tietävät tarkkaan, mihin työhön tänne tulevat. Ei heistä kukaan ole tullut tänne siivoojaksi tai hampurilaisbaariin, Eriksson sanoo.

Alue on hyvin köyhää eikä töitä ole.

Naiset jäävät velkaa salakuljettajilleen ja ryhtyvät myymään itseään maksaakseen velkansa pois. Näin oli myös

Vantaan käräjäoikeudessa maaliskuussa käsitellyssä tapauksessa, jossa ”madam” pakotti toisen nigerialaisnaisen myymään seksiä 15 000 euron velan takia.

Nelikymppinen nainen tuomittiin liki neljän vuoden vankeuteen törkeästä ihmiskaupasta. Juttu on menossa vielä hovioikeuden käsittelyyn.

Nigeriassa suurin ihmiskaupan keskus on eteläisessä Edon osavaltiossa sijaitseva Benin City. YK on arvioinut, että jopa 80 prosenttia seksityöhön Eurooppaan kuljetetuista nigerialaisnaisista tulee Benin Citystä.

Alue on hyvin köyhää eikä töitä ole. Ahdinkoa on syventänyt Nigerian talouden yleinen alamäki, joka johtuu suurilta osin maan ylivoimaisesti tärkeimmän vientituotteen raakaöljyn hinnan laskusta.

Perheiden toimeentulo on riippuvainen ulkomailta lähetetyistä rahoista. Siksi epätoivoiset perheet lähettävät tyttärensä Eurooppaan vaikka tietävät, että he joutuvat prostituoiduiksi.

– Vanhemmat etsivät parasta agenttia järjestämään lapsensa Eurooppaan kuten he saattaisivat toisessa tilanteessa etsiä heille hyvää koulua, kertoo Edon apulaiskuvernööri Philip Shaibu uutistoimisto AFP:lle.

”Tänään näkemämme on loukkaus” – Yhdysvallat jyräsi muut YK:n turvallisuusneuvostossa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvallat on kaatanut veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvoston Jerusalem-päätöslauselman.

Kaikki muut turvaneuvoston 14 jäsenmaata kannattivat Egyptin esittelemää lauselmaluonnosta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley arvosteli lauselmaehdotusta kovin sanoin.

– Tänään turvallisuusneuvostossa näkemämme on loukkaus. Sitä ei tulla unohtamaan. Tämä on jälleen uusi esimerkki siitä, miten YK on enemmän haitaksi kuin hyödyksi Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa, Haley jyrisi.

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotettiin, ettei millään yksipuolisella päätöksellä Jerusalemin asemasta olisi lainvoimaa. Lauselman mukaan tällaiset päätökset pitäisi mitätöidä. Lauselmassa vaadittiin myös, ettei mikään maa avaisi lähetystöä Jerusalemiin.

Zuma joutui pettymään – ex-vaimoa ei valittu Etelä-Afrikan valtapuolueen johtoon

Kuva: Lehtikuva
Cyril Ramaphosan kannattajilla on nyt syytä juhlaan.

Etelä-Afrikan valtapuolueen ANC:n johtajaksi on valittu varapresidentti Cyril Ramaphosa, kertovat puolueviranomaiset.

Uudesta johtajasta saattaa tulla myös Etelä-Afrikan presidentti, mikäli ANC menestyy vuoden 2019 parlamenttivaaleissa.

Nykyinen ANC:n johtaja, presidentti Jacob Zuma tuki seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa.

Ramaphosa sai 2 440 ääntä, kun taas Dlamini-Zuma joutui tyytymään 2 261 ääneen.

Ramaphosa saa johdettavakseen puolueen, jota ovat heikentäneet toistuvat korruptioskandaalit, talouskasvun tyrehtyminen ja yleinen tyytymättömyys valtapuoleen tapaan hoitaa asioita.

Sadoilta puoluekokoukseen saapuneilta evättiin äänioikeus ennen äänestystä, mikä saattaa avata Dlamini-Zumalle mahdollisuuden viedä päätös oikeuteen.

ANC on ollut vallassa vuodesta 1994, jolloin Etelä-Afrikka siirtyi rotuerottelupolitiikan jälkeen demokratiaan Nelson Mandelan johdolla. Puolueen suosio on laskenut, ja tulos viime vuonna pidetyissä paikallisvaaleissa oli puolueen historian heikoin. Puolue sai vaaleissa 54 prosenttia äänistä.

Juttua päivitetty klo 19.50.

Maailman nuorin pääministeri vannoi virkavalan tuhansien buuatessa

Kuva: Lehtikuva

Itävallan pääkaupungissa Wienissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Hallituksen muodostivat keskusta-oikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) ja äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ).

Viranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 5 500 ja protestia valvoi noin 1 500 poliisin joukko. Protestoijat kantoivat muun muassa natseja vastustavia kylttejä.

Puolueet pääsivät sopuun koalitiohallituksesta viikonloppuna. Sen jälkeen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache ehti jo julistaa Facebook-tilillään, että uusi hallitus aikoo leikata turvapaikanhakijoiden etuuksista.

Uudessa hallituksessa Strache on varakansleri. Liittokansleriksi nousi 31-vuotias keskusta-oikeiston Sebastian Kurz (kuvassa), josta tuli samalla maailman nuorin pääministeri.

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago