tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Epätoivoiset perheet lähettävät tyttärensä Eurooppaan” – Nigerialaisia tuodaan seksityöhön enemmän kuin koskaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Prostituoituja Benin Cityssä Nigeriassa.

Nigeriasta Eurooppaan salakuljetettujen naisten ja tyttöjen määrä on kasvanut valtavasti. Suurin osa heistä päätyy prostituoiduiksi – myös Suomessa.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan eurooppalaisten viranomaisten tietoon tuli vuonna 2013 noin 400 salakuljetustapausta. Viime vuonna määrä oli yli 8 800.

Suomessa vastaavaa harppausta ei ole havaittu, mutta ilmiö ei myöskään ole kadonnut mihinkään.

– Kyllä heitä Suomeen on tullut koko ajan. Kokonaismäärää ei pysty kukaan sanomaan, pitkään ihmiskauppaa ja paritusjuttuja tutkinut rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson Helsingin poliisista kertoo STT:lle.

Nigerialaisprostituoitujen määrän hahmottaminen on vaikeaa, koska muiden seksinmyyjien tavoin myös nigerialaiset ovat siirtyneet pääosin nettiin.

– Kaduilla toimii enää muutamia naisia. Netissä toimintaa on ympäri Suomea. Nainen voi olla viikon Helsingissä, toisen Vantaalla ja kolmannen Tampereella, Eriksson kuvailee.

Toiset lähtevät tietoisesti myymään seksiä.

Ihmissalakuljettajat houkuttelevat Eurooppaan Nigeriasta naisia ja tyttöjä, jotka tulevat köyhistä perheistä ja joilla on vähän tai ei ollenkaan koulutusta. Salakuljetusrinkiin liittyy yleensä kohdemaassa oleva nigerialaisnainen, niin kutsuttu ”madam”, joka toimii parittajana.

Erikssonin mukaan nigerialaisten tapauksissa on tyypillistä, että parittajakin myy itseään.

– Yleensä joku tulee ensin tänne seksityöhön ja oppii systeemit. Sitten he tuovat tänne muita naisia, joilta ottavat korvausta siitä, että opastavat ja auttavat heitä, Eriksson kertoo.

Lähtijöille saatetaan luvata esimerkiksi kampaajan töitä Euroopassa. Toiset lähtevät tietoisesti myymään seksiä.

– Suomeen saapuvat tietävät tarkkaan, mihin työhön tänne tulevat. Ei heistä kukaan ole tullut tänne siivoojaksi tai hampurilaisbaariin, Eriksson sanoo.

Alue on hyvin köyhää eikä töitä ole.

Naiset jäävät velkaa salakuljettajilleen ja ryhtyvät myymään itseään maksaakseen velkansa pois. Näin oli myös

Vantaan käräjäoikeudessa maaliskuussa käsitellyssä tapauksessa, jossa ”madam” pakotti toisen nigerialaisnaisen myymään seksiä 15 000 euron velan takia.

Nelikymppinen nainen tuomittiin liki neljän vuoden vankeuteen törkeästä ihmiskaupasta. Juttu on menossa vielä hovioikeuden käsittelyyn.

Nigeriassa suurin ihmiskaupan keskus on eteläisessä Edon osavaltiossa sijaitseva Benin City. YK on arvioinut, että jopa 80 prosenttia seksityöhön Eurooppaan kuljetetuista nigerialaisnaisista tulee Benin Citystä.

Alue on hyvin köyhää eikä töitä ole. Ahdinkoa on syventänyt Nigerian talouden yleinen alamäki, joka johtuu suurilta osin maan ylivoimaisesti tärkeimmän vientituotteen raakaöljyn hinnan laskusta.

Perheiden toimeentulo on riippuvainen ulkomailta lähetetyistä rahoista. Siksi epätoivoiset perheet lähettävät tyttärensä Eurooppaan vaikka tietävät, että he joutuvat prostituoiduiksi.

– Vanhemmat etsivät parasta agenttia järjestämään lapsensa Eurooppaan kuten he saattaisivat toisessa tilanteessa etsiä heille hyvää koulua, kertoo Edon apulaiskuvernööri Philip Shaibu uutistoimisto AFP:lle.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.