Erityisasiantuntija: Hallituksen sote-sopu askel oikeaan suuntaan – riskejä kuitenkin löytyy

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lääkintävahtimestari kipsaa miehen jalkaa Töölön tapaturma-asemalla Helsingissä helmikuussa.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveydenhuollon talousasioiden erityisasiantuntija Tero Tyni näkee, että hallituksen saavuttama uusi sopu sote-uudistuksen valinnanvapaudesta on askel oikeaan suuntaan.

– Isoin muutos on yhtiöittämisvelvollisuuden poistuminen. On hyvä asia, että yhtiöittämispakko on poistunut, Tyni toteaa.

– Aikaisemmassa mallissa palvelut olisi pitänyt yhtiöittää samoin tein. Nyt maakunnat voivat pitkälti aloittaa toiminnan kaikkien alueensa sote-keskusten summana. Tästä uudistus sitten lähtee rullaamaan eteenpäin. Otsikoksi muuttuu vain, että nyt puhutaan maakuntien liikelaitoksista.

Maakunnat velvoitetaan Saarikon mukaan perustamaan liikelaitoksia. Yhtiöittäminen on puolestaan kunnille edelleen mahdollista vapaaehtoisesti. Osa asiakkaista voikin siirtyä yksityisten palveluntuottajille, mutta Tynin mukaan tämä on huomattavasti pienempi muutos, kuin jos kaikki olisivat menneet heti markkinoille.

Hallituksen reformiministeriryhmä on neuvotellut viime päivinä tiiviisti valinnanvapauslain uudesta versiosta. Julkisuuteen kerrottiin aikaisemmin tänään, että hallitus on löytänyt sovun, jossa on huomioitu eduskunnan perustuslakivaliokunnan kesällä esittämät rajaukset ja vaatimukset.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toi esiin uudistetun esityksen keskeisimpiä kohtia blogissaan. Hän kirjoitti muun muassa, että kansalaisilla säilyy uudistuksen jälkeenkin oikeus olla valitsematta itselleen sote-keskusta. Mikäli näin tapahtuu, tulee kansalaisesta automaattisesti kahdeksi vuodeksi julkisen palveluntuottajan asiakas.

Tämä on mielestäni toiminnallisesti järkevää.

Kyseinen listautumismallin muutos on Tynin mukaan esityksen toinen keskeinen parannus kesällä perustuslakiin törmänneestä mallista.

– Mikäli kansalainen ei käytä valinnanvapauttaan, on hän oletusarvoisesti maakunnan liikelaitoksen asiakas. Tämä on mielestäni toiminnallisesti järkevää. Aikaisempi esitys olisi johtanut hyvin voimakkaisiin ja nopeisiin muutoksiin, Tyni toteaa.

Uudessa esityksessä maakunnille jää Tynin mukaan enemmän aikaa sopeutua muuttuvaan tilanteeseen.

Henkilökohtainen budjetti huolettaa.

Täysin puhtaita papereita hallituksen esitys ei Tyniltä kuitenkaan saa. Hän toteaa, että häntä huolettaa kovasti esimerkiksi henkilökohtainen budjetti. Budjetilla tarkoitetaan rahasummaa, jonka puitteissa asiakas voi hankkia asiakassuunnitelmassa määriteltyjä palveluja. Budjetin saaminen edellyttää, että maakunnan liikelaitos arvioi tilanteen ja tekee asiakkaalle asiakassuunnitelman.

Asiakas voi itse päättää, mistä hankkii asiakassuunnitelman mukaiset palvelut ja hän voi vaikuttaa myös palvelujen sisältöön. Saarikon mukaan esityksen tähän kohtaan ei ole tulossa muutoksia.

­– Henkilökohtainen budjetti on malli, jota ei ole oikein missään maailmassa kokeiltu. Jotain kokeiluja on ollut, mutta ne eivät ole nyt ehdotetun mallin kaltaisia, Tyni huomauttaa.

– Nyt ollaan ottamassa isoon euromäärään, useiden miljardien eurojen järjestämistapamalli, josta ei voida oikein varmuudella sanoa onko se hyvä. Pidän tätä isona riskinä.

Uusi esitys pitää Tynin mukaan myös yhä sisällään niin kutsutun yksityisten yritysten mahdollisuuden valita asiakkaitaan, eli ”kuoria kerman” mahdollisimman suurien voittojen toivossa. Hallituksen valinnanvapausesitystä on moitittu siitä, että valinnanvapausmallin kannusteet ohjaavat potilaiden valikoimiseen.

Yritys voi saada sitä suuremman voiton, mitä enemmin se onnistuu hankkimaan asiakkaakseen perusterveitä, vähän palveluita tarvitsevia asiakkaita. Vaikka ongelma saattaa uudessa esityksessä olla Tynin mukaan pienentynyt, on se hänen mukaansa kuitenkin yhä olemassa.

– Yritykset pystyvät tekemään kohdennettua markkinointia.

Aina kun meillä on olemassa kaksi eri toimijaa, niin väistämättä olemassa on integraatio-ongelma.

Kuten jo aikaisemmin on uutisoitu, sosiaalipalvelut rajautuvat uudessa esityksessä suurelta osin pois perustettavista sote-keskuksista. Saarikko kertoo kirjoituksessaan, että keskuksiin on jäämässä vain sosiaalihuollon neuvonnan ja ohjauksen tehtävä.

– Maakunnalla on kuitenkin velvollisuus jalkauttaa sosiaalityön osaamista sote-keskusten tueksi. Tällä halusimme vahvistaa integraation toteutumisen erityisesti paljon palveluja tarvitsevien kannalta, Saarikko kirjoittaa.

Tyni ei Saarikon blogin perusteella lähde arvioimaan sitä, mitä Saarikon määrittelemä ”jalkauttaminen” oikeassa elämässä tarkoittaa.

– Kirjauksen perusteella on hirveän vaikeaa tätä vielä kommentoida. Integraatiosta voin sanoa yleisellä tasolla sen verran, että aina kun meillä on olemassa kaksi eri toimijaa, niin väistämättä palvelut pilkotaan kahteen eri koriin ja olemassa on integraatio-ongelma.

– Tämä malli, jossa lähes kaikki sosiaalipalvelut on liikelaitoksen harteilla, on mielestäni integraation kannalta parempi. Heti kun asiakas on niin sanottu vaativampi asiakas ja myös sosiaalipalveluiden tarpeessa, niin silloin hän on pääosin liikelaitoksen ja maakunnan vastuulla.

IS: ”Arhimäkien” vetämistä lupaillut urheiluministeri vaihtoi kansanterveyteen – ”Se on tärkeää”

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Etelä-Korean Pyeongchangissa hiihtoa seuraava urheiluministeri Sampo Terho ei avaa Ilta-Sanomille miten hänen lauantaina lupaamansa ”arhinmäkien vetäiseminen” eteni.

– Todetaan vaikka niin, että sen (kestävyysmatkan) lopullinen tulos jääköön arvoitukseksi. Hauskaa oli, Terho sanoi Ilta-Sanomille.

Terho sanoi eilen ”vetäisevänsä arhinmäet” mikäli Iivo Niskanen voittaa 50 kilometrin olympiakultaa. Ilmaisu viittaa entisen kulttuuriministerin Paavo Arhinmäen (vas.) käyttäytymiseen Sotshin olympialaisten Suomen jääkiekkomaajoukkueen pronssijuhlissa.

”Uskon Iivon ja Kristan menestyksen kannustavan nuoria liikkumaan.”

Niskasen kultamitalia juhlistaneen ravintolaillan jälkeen Terho seuraa Krista Pärmäkosken ja muiden suomalaishiihtäjien menestystä 30 kilometrin kilpailussa. Hänellä oli mielessään päällimmäisenä kansanterveys.

– Uskon Iivon ja Kristan menestyksen kannustavan nuoria liikkumaan. Se on kansanterveydellisesti tärkeää. Huippu-urheilu ja harrasteliikunta eivät kilpaile, vaan täydentävät toisiaan. Esikuvat saavat nuoria liikkumaan ja näin ollen kansanterveysliikunta kasvattaa tulevaisuuden tähtiä, Terho sanoi.

”Ei ole monella hallussa” – Yle nostaa valokeilaan tärkeän palan eduskunnan puhekulttuuria

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
SDP:n kansanedustajat Eero Heinäluoma ja Susanna Huovinen kyselytunnilla eduskunnassa 15. helmikuuta.

Entiset puhemiehet ottavat Ylellä kantaa eduskunnan salikeskusteluun väriä tuoviin välihuutoihin.

Puhemiehen paikan jättäneen Maria Lohelan (sin.) mielestä hyvät välihuudot ovat harvassa. Onnistuneisiin välihuutoihin kuuluu tietty tyyli ja tekniikka, joka Lohelan mukaan ei ole monella hallussa.

Entisen varapuhemiehen Arto Satosen (kok.) mielestä eduskunnassa on useita välihuutojen taitajia.

Hän nostaa esiin Ben Zyskowiczin (kok.), Olavi Ala-Nissilän (kesk.), Eero Heinäluoman (sd.) ja Simon Elon (sin.).

Satonen toteaa, että välihuudot kuuluvat suomalaiseen kulttuuriin. Puhemiehen tehtävä on puuttua niihin, jos kyse ei ole enää välihuudosta vaan puhujaa häiritsevästä yleisestä mölinästä.

Niin ikään puhemiehenä toiminut Heinäluoma arvioi Ylelle, että välihuutojen taso saattoi lipsua eduskunnan toimiessa Sibelius Akatemian väistötiloissa.

– Silloin oli tällaista ylipitkää puhetta ja mölinää, mutta nyt kun ollaan palattu suureen saliin, on mielestäni menty parempaan suuntaan. Välihuudot ovat salikeskustelun suola, niissä saa olla myös huumoria mukana.

– Viime vuosina tämä on ollut enemmän miesten laji. Pia Viitanen (sd.) on hyvä, mutta lisää naisia toivottaisiin mukaan, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma arvelee, että aika suosii some- ja nettiviestintää, eikä salikeskustelu ole enää niin tärkeässä roolissa mitä se joskus oli.

– Se voi vaikuttaa siihen, että siihen ei satsata enää niin paljon.

Keskustelua aiheesta

SDP:n Urpilainen: Oppositio mukaan valmistelemaan Suomen EU-puheenjohtajuuskautta

Kuva: Lehtikuva

Kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.) haluaisi opposition mukaan valmistelemaan heinäkuussa 2019 alkavaa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Hän perusteli kantaansa MTV Uutisextra -ohjelmassa tulevien eduskuntavaalien ajankohdalla.

– Sitä ennen käydään eduskuntavaalit ja hallitusneuvottelut, jolloin Sipilän hallitus valmistelee puheenjohtajuuskauden ohjelman, mutta uusi hallitus toimeenpanee sen ja on puheenjohtaja.

– Ohjelma pitäisi valmistella parlamentaarisesti erillisessä työryhmässä yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, että sillä olisi aidosti laaja poliittinen tuki, Urpilainen sanoi MTV Uutisextrassa lauantaina illalla.

Hän piti mahdollisena, että uusi hallitus saattaisi muussa tapauksessa joutua johtamaan EU:ta sellaisella ohjelmalla, mitä se ei kannata.

Keskustelua aiheesta

”Pieni sitkeä kansa on harvinainen isojen kansallisvaltioiden joukossa” – Kansanedustaja osallistuu 100-vuotiaan Viron juhlintaan ”sydän herkkänä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Raigo Pajula

Suomalaisten ja virolaisten itsenäisyyspäivän vietossa on yhtäläisyyksiä, mutta suomalaiset ovat juhlinnassaan pidättyvämpiä, toteaa Viron itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin paikan päällä osallistuva kansanedustaja, eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.)

– Eestissä on hyvin isänmaallista menoa. Ihmiset tuntevat syvällä sydämessään suurta ylpeyttä ja sisua olla eestiläinen. Taustalla on historian vaikeat vuodet, jotka vähintään kaikki yli kolmikymppiset täällä muistavat.

– Mutta itsenäisyys on hyvin iloinen asia, jota ihmiset osaavat juhlia hyvin railakkaasti. Iloinen tunnelma on julki kirjoitettu käyttäytymismuoto pienistä lapsista iäkkäisiin. Suomessa ollaan pidättyvämpiä, itsekin Virossa asunut Kiuru sanoo.

Hän aloitti satavuotisjuhlat osallistumalla aamulla puoli kahdeksan aikaan Toompean linnoitukseen kuuluvan Hermannin tornin eli Pikk Hermannin luona tapahtuvaan perinteiseen lipunnostoon. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan tapahtuma oli valtiollinen. Paikalla oli Kiurun mukaan tuhansia ihmisiä kuuntelemaan Viron parlamentin puhemiehen Eiki Nestorin puhetta ja laulamassa yhteislauluja juuri sillä alueella, joka liittyy Viron laulavaan vallankumokseen.

”Presidentti Ilves on oivallisesti sanonut, että itsenäisyys on ihme ja samaa mieltä olen minäkin.”

– Tunnelma oli mahtava. Parlamentin vieressä oleva puisto oli aivan täynnä ihmisiä. Kaikki osasivat laulut, ihmisillä oli lippuja ja kansallispukuja, korkeakouluopiskelijoilla oli omat lakkinsa ja lippunsa. Kyllä siinä vähän sydän herkkänä oli.

Kun Viro itsenäistyi, juurin kukaan ei uskonut sen siihen pystyvän.

– Pieni sitkeä kansa on hyvin harvinainen isojen kansallisvaltioiden joukossa. Presidentti Ilves on oivallisesti sanonut, että itsenäisyys on ihme ja samaa mieltä olen minäkin.

Viron sataanvuoteen mahtuu pitkä neuvostomiehitys ja sitä edeltänyt sodanaikainen saksalaismiehitys. Kiurun mukaan historia näkyy muun muassa virolaisten tavassa hahmottaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Täällä oli tänään iso sotaväen paraati, jossa oli mukana myös liittolaisia. Aika monella oli käsissään pieniä Nato-lippuja, jollaisia Suomessa ei ole totuttu näkemään. Se kertoo virolaisten suuresta halusta kuulua kansainvälisiin yhteisöihin kuten EU:hun ja Natoon. Niiden arvoa ei oikeastaan kyseenalaisteta missään. Se on hyvin erilaista kuin suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa.

Tavallisten kansalaisen itsenäisyysjuhlinta tuo mieleen Suomen. Kuten Suomessa myös Virossa katsotaan itsenäisyyspäivän iltana kotona televisiota. Puoli seitsemältä ihmiset katsovat presidentin puhetta, joka on Kiurun mukaan hyvin samantyylinen kuin Suomessa. Puheen jälkeen alkaa televisioitu itsenäisyysjuhla, johon osallistuu tänä vuonna 1500 kutsuvierasta.

”Samanlaiset lähtökohdat johtivat hyvin erilaisiin tuloksiin Suomessa ja Virossa.”

– Virossa ei juhlita aina samassa paikassa, vaan juhla kiertää eri puolilla Eestiä. Tänä vuonna ollaan Emajoen äärellä Tartossa, mistä monet itsenäisyyslaulut kertovat. Juhlassa ei ole niinkään kyse puvuista vaan ihmiset katsovat enemmänkin sitä, keitä paikalle on kutsuttu. Viron yleisradio lähettää sieltä kuusi tuntia suoraa lähetystä.

Vieraiden esittelyn ja kättelyn jälkeen alkaa konserttiosuus ja sitten on luvassa vastaanotto ja tanssit.

– Tämä on hyvin pitkälti perheiden päivä, ihmiset vetäytyvät kotiin ruuan ja juoman ääreen ja katsovat juhlaa televisiosta.

Kiuru hahmottaa Suomen ja Viron tarinoissa paljon samaa. Kertomukset kuitenkin etenivät eri suuntiin. Suomi säilytti itsenäisyytensä, Viro miehitettiin pitkäksi ajaksi.

– Samanlaiset lähtökohdat johtivat hyvin erilaisiin tuloksiin Suomessa ja Virossa. Kaikista miehityksistä on jäänyt jälkeen myös ihmisiä ja vähemmistöjä, jotka vaikuttavat siihen miten Virossa tehdään yhteiskuntapolitiikkaa.

Keskustelua aiheesta

Jungner ideoi vaihtoehdon kansanedustajien sopeutumiseläkkeelle – 76 884 euron läksiäislahja

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Entinen SDP-poliitikko, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner ehdottaa Verkkouutisten kolumnissaan keinoja disruption lisäämiseksi politiikassa. Disruptiolla tarkoitetaan innovaatiota, joka haastaa perinteiset toimintatavat ja antaa tilaa uusille, luoville ratkaisuille.

Eräs Jungnerin ehdotuksista liittyy kansanedustajan toimen muuttamiseen määräaikaiseksi niin, että kukin edustaja voisi istua kolme kautta peräkkäin. Sen jälkeen edessä olisi pakollinen välikausi. Hänellä on idea myös kohuttuun sopeutumisjärjestelmään, joka korvaisi nykyiset sopeutumiseläkkeet.

Kansanedustajan palkkio on 6407 euroa kuukaudessa.

– Muutetaan sopeutumisjärjestelmää siten, että ensimmäisen kauden jälkeen vapaaehtoisesti luopuva saa lähtiessään korvauksena vuoden palkan, kahden kauden jälkeen puolen vuoden palkan ja kolmen kauden jälkeen ei mitään.

– Vaaleissa pudonneille avataan ansiosidonnainen työttömuusturva, joka tällä hetkellä ei ole mahdollista, Jungner kirjoittaa.

Kun kansanedusajan palkkio on ensimmäisellä kaudella 6407 euroa kuukaudessa, vapaaehtoisesti luopuva edustaja saisi Jugnerin mallissa eduskunnalta 76 884 euron arvoisen läksiäislahjan.

Keskustelua aiheesta