Politiikka

Erkki Tuomioja: ”Trumpin politiikka sisältää huomattavasti enemmän epävarmuustekijöitä kuin Putinin”

Jari Soini
Jari Soini

SDP;n kansanedustaja Erkki Tuomioja sanoo, että useimmat eurooppalaiset toivovat Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen parasta mutta pelkäävät pahinta.

— Pahin voi tarkoittaa monenlaisia kriisejä ja katastrofeja. Ei ole erityisen vaikeata kuvitella miten tällaisia voi syntyä, mutta myös se paras johon monet toivonsa asettavat voi olla varsin epämiellyttävää.

— Ajatus kulkee jotenkin siten, että kaikki järjestyy kunhan Trump luopuu villistä retoriikastaan ja unohtaa typerät ja löysät lupauksensa ja jatkaa sillä sovittelevalla ja maltillisella linjalla, joka leimasi hänen vaalien jälkeistä kiitospuhettaan. Tämä toivo tulee, niin uskon, toteutumaan ainakin globalisaation aiheuttamia menetyksiä ja marginalisoitumista pelkäävälle amerikkalaiselle työväenluokalle suunnattujen lupausten osalta.

Tuomioja on julkaissut verkkosivuillaan alun perin Hufvudstadsbladetiin kirjoittamansa artikkelin.

Suosittelisin Bernie Sandersin kuuntelemista, miehen joka demokraattien ehdokkaana olisi voinut pysäyttää Trumpin.

Tuomiojan mukaan Trumpin politiikka sisältää huomattavasti enemmän epävarmuustekijöitä kuin Putinin, jota Tuomiojan mukaan pidetään erityisen arvaamattomana.

— Huolestuttavinta on, että Pariisin ilmastosopimusta tervehtinyttä maailmaa uhkaavat nyt ilmaston lämpenemisen olemassaolon kieltävät Trump ja republikaanit. Pariisin sopimuksen romuttaminen on paljon vaarallisempi ja synkempi asia kuin TTIP-neuvottelujen todennäköinen hautaaminen. Jos Trump tätä todella yrittää, tulee muun maailman olla valmis ottamaan käyttöön sellaiset vientitavaroiden valmistamisessa syntyneisiin hiilidioksidipäästöihin suhteutetut tullit, jotka estävät Yhdysvaltoja tai mitä tahansa muuta maata tavoittelemasta lyhytaikaista taloudellista etua sivuuttamalla vastuunsa osallistua ponnisteluihin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Tuomiojan mielestä Trumpin menestyksestä on otettava opiksi monenlaisia tärkeitä asioita.

— Suosittelisin Bernie Sandersin kuuntelemista, miehen joka demokraattien ehdokkaana olisi voinut pysäyttää Trumpin. Liberaalit ja sosialidemokraatit eivät kykene pysäyttämään oikeistopopulismin etenemistä elleivät ne oikeasti pysäytä eriarvoisuuden jatkuvaa kasvua kaventamalla tulo- ja varallisuuseroja, jotka muuten uhkaavat koko liberaalia demokratiaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat