Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Esitys kumoon 117-39: Viktor Orbanin Fidesz-puolue tyrmäsi Nato-äänestyksen Suomen ja Ruotsin hakemuksista

AFP / LEHTIKUVA / JOHN THYS

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue tyrmäsi maanantaina parlamentissa Demokraattisen koalition ehdotuksen, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitto Natossa olisi äänestetty tiistaina, kertoo Nepszava-lehti. Ehdotus kaatui äänin 117-39.

Rane Aunimo

Demokraatti

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Katalin Miklóssy Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista sanoi jo lauantaina Demokraatille, että Suomen Nato-hakemuksen ratifiointi Unkarissa on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu.

– Se että tämä olisi läpihuutojuttu, miten Suomessa usein arvioitiin, ei pidä paikkaansa. Unkarin parlamenttihan on ollut toiminnassa kesällä vielä heinäkuun kolmannellakin viikolla ja siellä hyväksyttiin lakipaketteja ja jopa perustuslaillisia muutoksia. Hehän olisivat voineet käsitellä hakemuksen monen monta kertaa.

Miklóssy sanoi suoraan, että Unkari pelaa aikaa.

– Arvioin heti Unkarin huhtikuisten parlamenttivaalien jälkeen, ettei Unkarilla ole halua nopeuttaa tätä. Todennäköisesti Unkari katsoo, mitä Turkki tekee ja tekee sitten oman päätöksensä.

Miklóssy muistutti, että Unkari on arvaamaton ja sen läheiset suhteet Venäjään ja presidentti Vladimir Putiniin ovat tiedossa.

– Että tällä tasolla aletaan jo pelata kovaa peliä, hän sanoi Demokraatille.

30 Nato-maasta 28 on ratifioinut Suomen Nato-hakemuksen. Jäljellä ovat vain Unkari ja Turkki. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toisti viikonloppuna uhkauksensa, että Turkki pitää kiinni ”periaatteellisesta ja päättäväisestä” kannastaan, kunnes Turkille annetut lupaukset on täytetty.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE