Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sanchezin viesti äänestäjille vaalien aattona: ”PSOE tai kaaos”

Lehtikuva

”PSOE tai kaaos”. Espanjan sosialistipääministeri Pedro Sanchezin viesti äänestäjille oli selkeä ennen sunnuntain ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Tosin joidenkin äänestäjien mielestä Espanjan politiikka on jo kaaoksessa – ja osin Sanchezin itsensä takia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sanchezin PSOE-puolue lähtee gallupykkösenä vaaleihin, jotka ovat jo neljännet Espanjassa yhtä monen vuoden aikana. Vaaleista toivotaan ratkaisua maan poliittisen halvaustilaan, mutta mielipidekyselyjen perusteella tilanne saattaa niiden jälkeen olla vielä monimutkaisempi kuin huhtikuussa, jolloin espanjalaiset viimeksi kävivät vaaliuurnilla.

PSOE voitti huhtikuun vaalit selvästi, mutta Sanchez ei onnistunut muodostamaan hallitusta. Kyselyjen mukaan sosialistit säilyttävät sunnuntain vaaleissa asemansa suurimpana puolueena, mutta menettävät hieman kannatustaan. Sen sijaan Espanjan toinen vanha valtapuolue, konservatiivien PP olisi nousemassa huhtikuisesta aallonpohjastaan ja vankistamassa asemiaan Espanjan kakkospuolueena.

”Vox ei pure eikä hyökkää”

Espanjalaismediassa varsinaisten asiakysymysten sijaan vaaliuutisoinnin keskiössä on ollut arvuuttelu siitä, mitkä puolueet saattaisivat pystyä hallituksen muodostamiseen. Paine hallituksen syntymiseen on tällä kertaa erittäin kova, sillä yhdestä asiasta puolueet ovat samaa mieltä: Espanjaan ei kaivata enää yksiäkään ennenaikaisia vaaleja.

Viime vuosina Espanjan poliittista kenttää on ravistellut äärioikeistolainen Vox-puolue, jonka ennustetaan sunnuntain vaaleissa nousevan jopa Espanjan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Voxin kannatuksen kasvu on saanut erityisesti PSOE:n takajaloilleen. Sanchezin mukaan PSOE on ainoa puolue, joka pystyy pistämään Voxille kampoihin. Samalla pääministeri on syyttänyt PP:tä ja muita oikeistopuolueita Voxin kanssa kaveeraamisesta.

Voxin johtaja Santiago Abascal esiintyi vaalikampanjassa voitonvarmana ja syytti muita puolueita ja mediaa paniikin lietsomisesta.

– He olivat maalanneet (Voxista) hirviön. Mutta espanjalaiset ovat nähneet, että me emme pure emmekä hyökkää, hän sanoi sanomalehti El Mundon mukaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE