Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

2.11.2019 10:30 ・ Päivitetty: 2.11.2019 10:30

Etelämantereen suuri mertensuojelusuunnitelma kaatui jo kahdeksatta kertaa

Aboa-tutkimusasema Etelämantereella.

Jo kahdeksatta vuotta hierottu suunnitelma Etelämantereelle perustettavista mertensuojelualueista on jälleen tyssännyt. Australian Hobartissa koolla ollut monikansallinen komissio ei päässyt yksimielisyyteen yhteensä noin kolme miljoonaa neliökilometriä kattavan alueen suojelusta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suojelun piiriin kaivatuilla alueilla elää esimerkiksi pingviinejä, hylkeitä, merilintuja ja valaita, joiden elinympäristö ja lisääntyminen pyritään turvaamaan. Ehdotuksen uusi hyväksyttäminen siirtyy jälleen vuoden päähän.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan esitys suojelualueista kaatui jälleen Kiinan ja Venäjän vastustukseen. Maat ovat vuosia vastustaneet suunnitelmaa esimerkiksi alueen kalastusoikeuksiin liittyvien kohtien vuoksi.

Suunnitelmaa on maltillistettu jo muutama vuosi sitten, jotta komission kaikki maat voitaisiin saada sen taakse. Etelämantereen meren elollisten luonnonvarojen suojelukomissioon (CCAMLR) kuuluu 25 valtiota ja EU.

Suojelualueita kaivataan esimerkiksi Etelämantereen itärannikolle ja länsirannikolle Weddellinmerelle. Vuonna 2016 CCALMR onnistui rauhoittamaan suuren alueen Rossinmereltä.

Etelämantereelta huolestuttavia raportteja.

Suunnitelman hyväksymistä odotettiin tänä vuonna kiivaasti, sillä Etelämantereelta on viimeisen vuodenkin aikana kuulunut huolestuttavia uutisia. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC kertoi syksyllä julkaisemassaan raportissa, että merivesi on happamoitunut varastoimansa hiilidioksidin vuoksi, joka puolestaan heikentää merestä elävien kasvien ja eläimien elinkelpoisuutta.

Esimerkiksi Etelämantereella elävillä jääpingviineillä on havaittu lisääntymisongelmia niiden elinympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi, toteaa Pew Charitable Trusts -järjestö. Mannerta ympäröivien merien lämpeneminen ja kalastaminen ovat johtaneet pingviinien ravinnon, krillien, kantojen vähenemiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU