Politiikka

”EU ei voi tarjota ilmaisia kaljoja kaikille” – jäsenmaita patistetaan kasvattamaan budjettia

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Euroopan komissio patistaa jäsenmaita kasvattamaan EU:n budjettia, jotta Britannian jättämä aukko ja kaikki uudet menokohteet saataisiin katettua.

Tulevien vuosien budjettiraameja valmistellaan parasta aikaa komissiossa, jonka puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin (kuvassa) mukaan budjettia ei saada kasaan nykyisellä yhden prosentin osuudella bruttokansantuotteesta.

Komissiolta odotetaan esitystä vuosien 2021–2027 budjettikehyksistä toukokuussa. Komission johto potki keskustelua liikkeelle maanantaina Brysselissä järjestetyssä seminaarissa.

– En haluaisi nähdä jälleen tilannetta, jossa nettomaksajat ja -saajat ovat vastakkain, Juncker toivoi, koska lopulta kaikki hyötyvät hänen mukaansa yhteisestä projektista.

Rahankäyttö täytyy Junckerin mukaan perata silti tarkasti läpi, sillä EU ei voi olla paikka, jossa ”tarjotaan ilmaiset kaljat kaikille” katsomatta, miten rahat käytetään.

EU:n budjetti on ollut tähän asti noin yhden prosentin jäsenmaiden vuotuisesta yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Viime vuonna se oli noin 158 miljardia euroa.

Britannian on arvioitu jättävän EU:n budjettiin 10–11 miljardin euron vuosittaisen aukon. Lisäksi EU:lle on kaavailtu uusia menoja muun muassa maahanmuuttoon ja puolustusyhteistyöhön.

Suomi on lähtenyt siitä, että sen nettomaksuosuus ei saa kasvaa, vaan Britannian jättämä aukko on paikattava säästämällä.

Suurin osa EU:n tuloista tulee jäsenmaksuista, mutta rahaa kerätään myös muun muassa tullimaksuilla. Jäsenmaksujen kasvattamisen ohella EU voi yrittää saada lisätuloja uusilla tulonlähteillä.

Britannian jättämä aukko pitäisi täyttää säästöillä ja uudella rahalla.

Budjetista vastaavan komissaarin Günther Oettingerin mukaan budjettia pitäisi kasvattaa vähän reiluun yhteen prosenttiin EU-maiden bkt:sta.

Britannian jättämä aukko pitäisi komissaarin mukaan täyttää puoliksi säästöillä ja puoliksi uudella rahalla. Euroopan unionin lukuisat uudet menokohteet kuten maahanmuutto, puolustusyhteistyö ja tehostunut rajavalvonta pitäisi kattaa valtaosin uudella rahalla.

Maahanmuuttomenoja ei budjettikomissaarin mukaan voida kattaa aluerahojen leikkauksilla, koska se hajottaisi EU:ta. Alueiden elintasoerojen tasaamiseen tarkoitettuja koheesiorahoja voitaisiin leikata viidestä kymmeneen prosenttia, mutta lisäksi tarvitaan uutta rahaa.

Sitkeästi keskusteluissa pysyvä ehdotus euroalueen omasta budjetista on komissaarin mielestä aikansa elänyt.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat