Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

EU ja YK Britannialle: luopukaa Ruanda-laista

AFP / LEHTIKUVA / GUILLEM SARTORIO
Kuvassa pakolaisia Kongon demokraattisesta tasavallasta Ruandassa.

Sekä YK että EU kehottivat tiistaina Britanniaa luopumaan siirtolaisten lähettämisestä Itä-Afrikan Ruandaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Parlamentti oli aikaisemmin hyväksynyt asiaa koskevan esityksen, ja siltä puuttuu enää kuningas Charlesin vahvistus.

YK:n mukaan Britannian palautuslaki muodostaisi vaarallisen ennakkotapauksen ja uhkaisi oikeusvaltioperiaatetta.

Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) johtajan Michael O’Flahertyn mukaan laki loukkaisi myös siirtolaisten ihmisoikeuksia.

-  Olen huolissani siitä, että Ruanda-laki mahdollistaa politiikan, jossa ihmisiä siirretään Ruandaan niin, että valtaosassa tapauksista Britannian viranomaiset eivät ole arvioineet mitenkään heidän turvapaikkahakemuksiaan.

Ruanda kommentoi päätöstä toteamalla olevansa siihen tyytyväinen ja sanoi toivottavansa mahdolliset maahantulijat tervetulleiksi. Brittimedian mukaan Britannia on lupautunut maksamaan tulevina vuosina Ruandalle satoja miljoonia puntia, vaikka maahan ei lähetettäisi ketään.

BRITANNIAN parlamentin ylähuone ei varhain tiistaina Suomen aikaa esittänyt enää muutoksia alahuoneen sille palauttamaan esitykseen, mikä tarkoitti lakiesityksen läpäisseen parlamentin.

Useat kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin heti tuoreeltaan kertoneet, että ne aikovat ryhtyä toimiin, joilla vastustetaan ihmisten lähettämistä Ruandaan. Jos järjestöt vievät asian oikeuteen, tarkoittanee se, ettei ihmisten lennättämistä Ruandaan tulla näkemään ennen kuin tuomioistuimet ovat antaneet ratkaisunsa asiassa.

Ehdotetun lain tavoitteena on lähettää turvapaikanhakijoita Britanniasta Ruandaan odottamaan turvapaikkapäätöstä. Päätös antaisi heille kuitenkin oikeuden jäädä vain Ruandaan.

Pääministeri Rishi Sunak on puolustanut lakiehdotusta sen tarjoamalla pelotevaikutuksella Britanniaan suuntaaville turvapaikanhakijoille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE