Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-johtajat sopuun Ukraina-linjauksista – Zelenskyi pyysi Brysselistä lisäkalustoa

AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD
Pääministeri Sanna Marin saapuu Eurooppa-neuvoston kokoukseen Brysselissä torstaina.

EU:n poliittiset johtajat saavuttivat alkuillasta Suomen aikaa sovun Ukraina-linjauksistaan. Suomea kaksipäiväiseksi uumoillussa huippukokouksessa edustaa Sanna Marin (sd.).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokouksen Venäjää ja Ukrainaa käsittelevä osuus käynnistyi presidentti Volodymyr Zelenskyin videokuulemisella. Kokouksesta kerrotun perusteella Zelenskyi puhui videopuhelussa kirjaimellisesti liikkuvasta junasta.

Hän oli muun muassa kiittänyt EU:n päättämästä ammustoimitusten lisäyksestä ja toisaalta kehottanut nopeuttamaan modernin lentokaluston, tankkien ja ammusten toimittamista.

Huippukokouksen lopputulokset kirjataan päätelmiksi, joiden luonnostekstin poliittiset johtajat hyväksyivät muutoksitta.

Venäjä-pakotteissa poliittiset johtajat ovat painottamassa nyt muun muassa sitä, että pakotteiden kiertäminen saataisiin tilkittyä.

POLIITTISET johtajat ovat tekstin perusteella myös ilmaisemassa tukensa Venäjän painostuksen kohteeksi joutuneelle Moldovalle ja kehottivat EU-komissiota esittämään maalle tukipakettia ennen seuraavaa huippukokousta.

Kokouspäivä alkoi aamupäivästä YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tapaamisella. Kokoukseen saapuessaan hän sanoi toimittajille, että useissa kehittyvissä maissa on ”täydellinen myrsky”. Hän totesi, että monet asiat näyttävät nyt menevän taaksepäin.

-  Enemmän nälkää, enemmän köyhyyttä, vähemmän koulutusta, vähemmän terveyspalveluita eri puolilla maailmaa, hän listasi.

Guterres peräänkuulutti ”dramaattisia toimia”, jotta ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen saadaan pysäytettyä. Hän totesi Venäjän hyökkäyssodan vaikuttavan negatiivisesti sekä Ukrainaan että muualle.

Keskustelun poliittisten johtajien kanssa Guterres kävi suljettujen ovien takana. Tilaisuudesta tihkuneiden tietojen perusteella hän muun muassa varoitti, että EU:n liian eristävä Kiina-politiikka voisi olla vahingollista.

Euroopassa on oltu viime aikoina huolissaan muun muassa siitä, voiko Venäjän energiasota toistua Kiina-riippuvuuksissa.

Mikko Gustafsson

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE