Politiikka

EU-johtajilta vihreää valoa: Brexit-neuvottelut saavat edetä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

EU-maat ovat valmiita siirtymään brexit-neuvotteluissa toiseen vaiheeseen, kohti neuvotteluita Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta ja siirtymäajasta.

27 EU-maata päätti etenemisestä Brysselissä. Tähänastista edistymistä eroneuvotteluissa pidettiin riittävänä.
Eron keskeisistä osista eli Irlannin rajasta, erolaskusta ja kansalaisten oikeuksista löydettiin yhteisymmärrys viikko sitten.

Jo yöllä päättyneellä illallisella EU-johtajat vaikuttivat tyytyväisiltä neuvotteluiden etenemiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että Britannian pääministeri Theresa May sai EU-johtajilta aplodit esiteltyään brexit-kantojaan.

May vakuutti Sipilän mukaan, että Britannia on sitoutunut muun muassa siihen, ettei Irlannin rajalle tule rajaesteitä.
Neuvottelut siirtymäajasta ovat alkamassa melko nopeasti, mutta kauppaneuvotteluihin edetään näillä näkymin vasta keväällä. EU-lähteiden mukaan Britannian toiveista pitää saada selkoa ennen kuin EU voi päättää omista neuvottelukannoistaan. Tähän mennessä saarivaltiosta on kuultu vain, ettei se jää sisämarkkinoille tai tulliliittoon.

Tiukka ukaasi

Britannian brexit-ministeri David Davis teki viime viikonloppuna irtiottoa eroneuvotteluissa sovittuun. Davis totesi BBC:lle, että sopu ei ole laillisesti sitova, eikä Britannia tulisi suorittamaan erolaskuaan, jos kauppaneuvotteluissa ei päästäisi maata tyydyttävään lopputulokseen.

Perjantaina EU-johtajat painottivat, että toisessa vaiheessa voidaan edetä vain, jos erosta aiemmin sovitut asiat etenevät.

Varsinkin Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pysyy herkkänä ja vaikeana kysymyksenä myös jatkoneuvotteluissa. EU ja Britannia haluavat säilyttää rajan avoimena, mutta keinoja tähän etsitään vielä.

Anniina Luotonen, STT

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat