Politiikka

EU-johtajilta vihreää valoa: Brexit-neuvottelut saavat edetä

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

EU-maat ovat valmiita siirtymään brexit-neuvotteluissa toiseen vaiheeseen, kohti neuvotteluita Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta ja siirtymäajasta.

27 EU-maata päätti etenemisestä Brysselissä. Tähänastista edistymistä eroneuvotteluissa pidettiin riittävänä.
Eron keskeisistä osista eli Irlannin rajasta, erolaskusta ja kansalaisten oikeuksista löydettiin yhteisymmärrys viikko sitten.

Jo yöllä päättyneellä illallisella EU-johtajat vaikuttivat tyytyväisiltä neuvotteluiden etenemiseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi, että Britannian pääministeri Theresa May sai EU-johtajilta aplodit esiteltyään brexit-kantojaan.

May vakuutti Sipilän mukaan, että Britannia on sitoutunut muun muassa siihen, ettei Irlannin rajalle tule rajaesteitä.
Neuvottelut siirtymäajasta ovat alkamassa melko nopeasti, mutta kauppaneuvotteluihin edetään näillä näkymin vasta keväällä. EU-lähteiden mukaan Britannian toiveista pitää saada selkoa ennen kuin EU voi päättää omista neuvottelukannoistaan. Tähän mennessä saarivaltiosta on kuultu vain, ettei se jää sisämarkkinoille tai tulliliittoon.

Tiukka ukaasi

Britannian brexit-ministeri David Davis teki viime viikonloppuna irtiottoa eroneuvotteluissa sovittuun. Davis totesi BBC:lle, että sopu ei ole laillisesti sitova, eikä Britannia tulisi suorittamaan erolaskuaan, jos kauppaneuvotteluissa ei päästäisi maata tyydyttävään lopputulokseen.

Perjantaina EU-johtajat painottivat, että toisessa vaiheessa voidaan edetä vain, jos erosta aiemmin sovitut asiat etenevät.

Varsinkin Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen raja pysyy herkkänä ja vaikeana kysymyksenä myös jatkoneuvotteluissa. EU ja Britannia haluavat säilyttää rajan avoimena, mutta keinoja tähän etsitään vielä.

Anniina Luotonen, STT

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat