Ulkomaat
31.10.2016 16:07 ・ Päivitetty: 31.10.2016 16:07
EU kokoilee itseään: Ensin taipui Belgia, nyt vuorossa Hollanti – Brysselissä suhisee helpotuksen huokauksia
Brysselin EU-käytävillä vedetään helpottuneina henkeä. Romahduksen partaalle ajautunut vapaakauppasopimus Euroopan unionin ja Kanadan välillä saatiin sunnuntaina allekirjoitettua. Maanantaina samankaltainen huoli EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen kohtalosta näytti hälvenevän.
Ukraina-sopimus on ollut vaakalaudalla siitä asti kun hollantilaiset hylkäsivät sen kansanäänestyksessä huhtikuussa. Maanantaina hollantilaismedia kertoi, että maan pääministeri Mark Rutte uskoo sittenkin löytäneen tarvittavan tuen sopimuksen taakse.
Kansanäänestys oli neuvoa-antava, mutta vaaleihin valmistautuva Hollannin hallitus ei kehtaa kävellä kansalaisten tahdon yli. Rutte on taivutellut oppositiota pitkään, ja viime viikolla hän ehti jo varoittaa, että Hollanti voi joutua vetämään tukensa sopimukselta.
Sopimusta on sovellettu väliaikaisesti vuoden alusta lähtien, mutta jokaisen jäsenmaan on lopulta ratifioitava se. Kaikki muut paitsi Hollanti ovat näin tehneet.
Aikalisää joulun alle
Uutistoimisto Reutersin mukaan Hollanti hakee nyt lisäaikaa jatkoneuvotteluihin joulukuun puoliväliin saakka.
Rutte on suostutellut oppositiota puolelleen laillisesti sitovalla julistuksella, jonka mukaan Hollannin ei tarvitse ryhtyä Ukrainan kanssa sotilaalliseen yhteistyöhön eikä sopimus edellytä rahansiirtoja Ukrainaan.
Ironista on, että hollantilaiset päätyivät äänestämään Ukraina-sopimuksesta sattumalta – äänestyksen pani alulle EU-skeptinen yhteisö, joka hyödynsi juuri voimaan tullutta lakia kansanäänestyksistä. Ukraina-sopimus sattui olemaan ensimmäinen EU-lainsäädäntöön liittyvä hanke, josta äänestyksen pystyi järjestämään.
Lisää aiheesta
EU:ssa on varoitettu, että Ukraina-sopimuksen vesittyminen olisi voitto Venäjälle, joka saisi tilaisuuden vetää Ukrainaa kainaloonsa.
– EU on valmis jatkamaan työtä pääministeri Rutten kanssa löytääkseen hyvän ratkaisun (Ukraina-sopimuksen) ratifioimiseksi kaikissa maissa ja pitääkseen lännen yhtenäisenä, tviittasi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk maanantaina.
Annu Marjanen, Bryssel
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.