Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

EU-komissio latasi Britannian pääministerille paineita – väläytteli Pohjois-Irlannin säilymistä EU:n tulliliitossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EU-komissio latasi keskiviikkona paineita Britannian pääministerille Theresa Maylle, jonka odotetaan kertovan perjantaina maan brexit-linjasta.

Keskiviikkona julkaisemassaan erosopimuksen luonnoksessa komissio mainitsee edelleen vaihtoehtona, että Pohjois-Irlanti voisi pysyä osana EU:n tullialuetta, jotta rajamuodollisuudet herkällä rajalla vältettäisiin.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisen rajan pitäminen avoimena on ollut brexit-neuvotteluiden visaisimpia kysymyksiä, joka suisti Britannian hallituksen kriisiin vasta joulukuussa.

Ajatus tyrmättiin Britanniassa välittömästi. Pääministeri Mayn mukaan maa ei tulisi koskaan hyväksymään ajatusta, joka aliarvioisi sen perustuslaillista yhtenäisyyttä. Yksikään pääministeri ei hänen mukaansa voisi sallia sitä, että Irlanninmerelle syntyy tulliraja.

Vasta muutama kuukausi sitten maa ajautui hallituskriisiin, kun pohjoisirlantilainen DUP-puolue riitautti valmistumaisillaan olleen brexit-sovun samaisen ajatuksen takia.

Puoluejohtaja Arlene Foster moittikin heti sopimusluonnosta, joka olisi hänestä taloudellisesti katastrofaalinen.

Rajalle voidaan kehittää komission mukaan myös jokin erityisratkaisu.

EU-komission pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan sääntöjen pitäminen yhtenäisenä Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä on edelleen yksi vaihtoehdoista, jolla varmistettaisiin, että rajalle ei muodostu esteitä. Rajalle voidaan kehittää komission mukaan myös jokin erityisratkaisu, jos sellainen löydetään.

Tulenarka raja halutaan säilyttää avoimena jo vuoden 1998 pitkänperjantain rauhansopimuksen takia.

Rajaongelman ratkaiseminen olisi paljon helpompaa, jos koko Britannia pysyisi EU:n kanssa tulliliitossa. Pääministeri May on kieltänyt tämän, mutta oppositiossa oleva työväenpuolue vaati viimeksi maanantaina hallitusta harkitsemaan uudelleen.

Erosopimuksen luonnoksen julkaisu osuu herkkään kohtaan, sillä Mayn odotetaan valottavan perjantaina maan toiveita tulevasta suhteesta.

”Britannian ei pitäisi yllättyä”

Erosopimuksen luonnos siirtyy nyt jäsenmaiden pureksittavaksi, minkä jälkeen brexit-neuvotteluita käydään Barnierin mukaan sen pohjalta.

Neuvottelut Britannian ja EU:n välillä ovat edenneet hitaasti.

– Jos haluamme menestyä näissä neuvotteluissa, kuten minä haluan, meidän pitää kiristää tahtia, Barnier hoputti Brysselissä jälleen kerran.

Erosopimuksen pitäisi komission mukaan valmistua lokakuussa, jotta se ehditään hyväksyä parlamenteissa ennen kuin ero astuu voimaan ensi vuoden maaliskuussa.

Keskiviikkona julkaistun luonnoksen ei pitäisi Barnierin mukaan sisältää yllätyksiä. Britannia ja EU sopivat eron isoista linjoista joulukuussa.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )