Politiikka
27.6.2018 15:26 ・ Päivitetty: 27.6.2018 15:26
EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin – jäsenmaita jakava maahanmuutto asialistan kärjessä
Hyvää kesää kaikille, lähden nyt Brysseliin, lopetti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskiviikkona eduskunnassa käydyn sote-uudistuksen lykkääntymistä käsitelleen keskustelun.
Liian helppoa Sipilällä ei liene Belgiassakaan. Maahanmuuton hallinta on ehdottomasti isoin ja repivin asia, kun EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina Brysselissä.
EU-maat yrittävät sopia, miten ne auttavat Italiaa, joka on kieltäytynyt vastaanottamasta avustusjärjestöjen aluksia.
Sunnuntaina Brysselissä 16 EU-johtajaa linjasivat, että ne haluavat etsiä ”eurooppalaista ratkaisua”. Visegrad-ryhmän maat Puola, Unkari, Tshekki ja Slovakia eivät kuitenkaan olleet paikalla.
Konkreettisin ehdotus pöydällä ovat käsittelykeskukset, joissa käsiteltäisiin mereltä pelastettujen siirtolaisten asioita.
Keskuksista on käytetty viime päivinä erilaisia nimiä maihinnousualustoista käsittelypisteisiin, mikä kuvastaa hyvin sitä, että suunnitelmat ovat vielä kesken. EU-lähteen mukaan kyse ei olisi leireistä.
Toinen syy maahanmuuttokiistan kärjistymiseen löytyy Saksasta. Jos Italiassa on kypsytty siirtolaisten maihinnousuun, Saksassa suurin ärtymys liittyy turvapaikanhakijoiden liikkumiseen EU:n sisällä. Maan sisäministeri on uhannut laittaa rajan yksipuolisesti kiinni, jos ratkaisuja ei löydetä nopeasti.
Lisää aiheesta
Maan sisäpoliittista hämminkiä saatetaan lievittää pienten maaryhmien yhteistyöllä, joka on jo sallittua nykysääntöjen puitteissa.
Pöydällä on painava pino asioita.
Torstaina ja perjantaina EU-johtajien pöydällä on painava pino muitakin asioita:
Laajentuminen jäissä
Hollanti ja Ranska ovat ajaneet tiukkaa linjaa, eikä EU ole aloittamassa uusia jäsenyysneuvotteluita Länsi-Balkanilla. Albania ja Makedonia joutuvat pettymään, koska neuvottelut alkavat aikaisintaan ensi vuoden kesäkuussa.
EU käy jo nyt neuvotteluita Serbian ja Montenegron kanssa.
Trumpin liikkeiden ennakointia
EU on varpaillaan Yhdysvaltain seuraavasta siirrosta orastavassa kauppasodassa. Atlantin takaa on kuultu uhkauksia autotullien korotuksista.
Samaan aikaan kun presidentti Donald Trump tekee omia siirtojaan, EU korostaa monenkeskistä ja sääntöihin perustuva kauppaa. EU-johtajat myöntävät, että maailman kauppajärjestön WTO:n sääntökirjaa pitää uudistaa.
Brexitissä ei edistystä
Perjantaina, kun pääministeri Theresa May ei ole enää paikalla, jäljelle jäävät EU-maat arvioivat brexitin edistymistä.
EU-lähteen mukaan edistystä on tapahtunut, mutta kriittiset kysymykset tulevan suhteen odotuksista ja Irlannin rajasta ovat edelleen auki.
Kahden eri diplomaattilähteen mukaan valmistautuminen kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin on noussut vahvemmin esiin jäsenmaissa. Jos Britannia ja EU eivät pääse sopuun eron ehdoista, maa jättää unionin maaliskuun lopussa ilman sopimusta. Sopimusta suunnitellusta vajaan kahden vuoden siirtymäajasta ei ole vielä lyöty lukkoon.
Paniikkia ei kuitenkaan vielä ole, vaan neuvotteluiden takarajana pidetään lokakuuta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.