Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

25.11.2019 13:41 ・ Päivitetty: 25.11.2019 13:41

EU-parlamentti linjaa ilmastokantojaan – lauselmaesityksen mukaan ydinvoima ei ole turvallista eikä myöskään ympäristön tai talouden kannalta kestävää

Euroopan parlamentti kirittää jäsenmaita ja komissiota kiristämään EU:n lähivuosikymmenien ilmastotavoitteita. Parlamentti linjaa tällä viikolla ilmastokantojaan Strasbourgissa. Ydinvoima on joutumassa keskustelussa ahtaalle kuten myös suomalaisittain tärkeät turvemaiden tuet.

Ympäristövaliokunnan valmistelema lauselmaesitys alleviivaa kiirettä. EU-johtajia patistetaan päättämään vihdoin joulukuussa siitä, että vuoteen 2050 mennessä ilmastopäästöt on saatava nollattua.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan parlamentti haluaa kiristää vuoden 2030 tavoitetta. Siihen mennessä päästöjen pitäisi olla 55 prosenttia alhaisemmat kuin vuonna 1990. Myös vuodelle 2040 tarvitaan meppien mukaan välitavoite, jotta päästöjen tasaantuminen vuosisadan puolivälissä varmasti toteutuu.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) on ollut mukana valmistelemassa ehdotusta parlamentin kannaksi. Torvaldsin mukaan päätöslauselmaesityksessä merkittävintä on juuri tavoite vuodelle 2030.

Tavoite tarkoittaa hänen mielestään sitä, että kaikkien EU-maiden on ryhdyttävä toimeen, eikä köyhemmille maille voida enää antaa täyttä vapautusta.

– Millä tavalla komissio tämän ratkaisee, jää nähtäväksi, Torvalds sanoo.

Euroopan parlamentti äänestää kannastaan torstaina. Mepit kirittävät kannanotollaan EU-komissiota, jolta odotetaan ympäristöohjelmaa ensimmäisten sadan päivänsä aikana. Julkislausuma ei kuitenkaan ole velvoittava.

Näillä näkymin joulukuun alussa aloittavan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on parlamentin linjoilla. Hän on jo aiemmin luvannut ajaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 50–55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Ydinvoima saa täyslaidallisen

Yli 20-sivuisessa päätöslauselmassa ydinvoima ja suomaiden kuivaus ovat saaneet tiukat kirjaukset.

Esityksen mukaan ydinvoima ei ole turvallista eikä myöskään ympäristön tai talouden kannalta kestävää. Ehdotuksen mukaan sen käyttö pitäisi vähitellen lopettaa EU:ssa.

Kirjausta yritetään Torvaldsin mukaan vielä poistaa, mutta helppoa se ei välttämättä ole.

– Parlamentti on aika hajalla. Ranskalaisista toiset ovat takana ja toiset tiukasti ydinvoimaa vastaan. Saksalaiset ovat luultavasti enemmistöltään ydinvoimaa vastaan, Torvalds arvioi.

Yhteisen maatalouspolitiikan rahoitusta ei esityksen mukaan saisi käyttää ympäristön kannalta haitallisesti eli esimerkiksi suomaiden kuivaamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU