EU-parlamentti: Nyt toimia, Juncker! – ”Teollisuusstrategian kanssa ei varaa vitkastella”

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Kautensa alussa Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nimitti Euroopan uudelleenteollistamista yhdeksi kärkihankkeeksi ja asetti tavoitteen, että vuonna 2020 teollisuuden osuuden unionin bruttokansantuotteesta on oltava vähintään 20 prosenttia.

Tästä huolimatta Junckerin komissio ei ole muodostanut yhtenäistä strategiaa, jonka avulla huolestuttavat kehityskulut, kuten teollisten työpaikkojen väheneminen ja teollisuuden osuuden unionin BKT:stä pieneneminen, käännetään eurooppalaisen teollisuuden uudeksi tulemiseksi.

Toistaiseksi EU on johtava toimija monilla teollisuuden aloilla, mutta kilpailevien talousalueiden hioessa omia teollisuusstrategioitaan EU:lla ei ole varaa vitkastella.

– Teollisuus on Euroopan selkäranka, jota pitää jatkuvasti vahvistaa ja uudistaa. Pelkkä tavoitteen asettaminen ei riitä, jos sen toteuttamiseksi ei ole strategiaa. Eurooppalainen teollisuus ja Suomen tapaiset, vientiteollisuuteen nojaavat maat tarvitsevat EU:lta sitoutumista teollisen kilpailukykymme ylläpitämiseen, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) painottaa.

Kumpula-Natri kertoo tiedotteessaan Euroopan parlamentin lähettäneen eilen komissiolle vahvan viestin, että EU:n on yhdessä jäsenmaiden kanssa ja työmarkkinaosapuolia kuunnellen synnytettävä yhtenäinen strategia, jonka ytimessä ovat digitalisaation, kiertotalouden sekä energiatehokkuuden parantamisen tuomat mahdollisuudet.

Teollisuus on Euroopan selkäranka, jota pitää jatkuvasti vahvistaa ja uudistaa.

Parlamentti vaatii päätöslauselmassaan, että EU ottaa teollisuuden kehittämisen huomioon myös tulevissa kauppasopimuksissaan.

– Euroopan teollisuus ei voi vain reagoida megatrendeihin. EU:n pitää aktiivisesti pyrkiä tukemaan kunnianhimoista innovointipolitiikkaa, teollisten työpaikkojen syntyä ja uudelleenkoulutusta, toteaa Kumpula-Natri.

EU:n innovaatiopanostusten ja sääntelykehityksen on tähdättävä siihen, että eurooppalainen teollisuus mukautuu toimintaympäristön muutokseen ja ottaa hyödyn irti digitalisaatiosta.

– Yksi unionin laajuinen sääntelykehys tarkoittaa vähemmän sääntelyä kuin 28 erillistä säädöstä. Sääntelyn keventäminen ei kuitenkaan saa tarkoittaa ympäristön- ja terveydensuojelusta tinkimistä. Myös työntekijöiden oikeuksia pitää kunnioittaa eikä sosiaalinen polkumyyntiä ole jatkossakaan vaihtoehto. Sosiaalinen vastuullisuus pitää sisällyttää myös moderniin teollisuusstrategiaan.

– Vain uudistuva teollisuus voi säilyä johtajana maailman markkinoilla, Kumpula-Natri päättää.

Veteraanipoliitikko herkistyi olympiakullasta – ”Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija”

Lenkkeilytviiteillään profiloitunut keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen on herkistynyt kotimaakuntaansa Pohjois-Savoon hiihdetystä olympiakullasta.

Iivo Niskasen kultamitalihiihto miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkalla saa Kääriäisen listaamaan pääasioita lähes runollisesti Twitter-tilillään.

– Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija. Mahdottomasta mahdollinen, Kääriäinen aloittaa.

Tviittinsä lopuksi Kääriäinen onnittelee Niskasta ja toteaa, ettei lauantaiaamu voi iloisemmin alkaa.

Niskasta on onnitellut kultamitalista myös Suomen valtiojohto ja lukuisat muut suomalaiset poliitikot.

Lehti: Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksessa pidätyksiä

Kuva: Lehtikuva

Ugandan poliisi on ottanut kiinni kolme naista Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksen yhteydessä, kirjoittaa ugandalainen Observer-lehti. Lehden mukaan naisilla epäillään olevan yhteyksiä miehen kuolemaan.

Suomalaismies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa kaksi viikkoa sitten. Matkalla oli mukana entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Yksi pidätetyistä naisista näkyy lehden mukaan hotellin valvontakameran kuvissa. Kuvien perusteella hän poistui miehen huoneesta iltakymmeneltä ja palasi sinne myöhemmin yöllä kantaen muovikassia. Lehden mukaan poliisi epäilee, että kassissa oli huumeita.

Ugandassa tehdyssä ruumiinavauksessa miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä.

Keskustelua aiheesta

Viro täyttää 100 vuotta – suomalaislehdet ilmestyivät vironkielisillä nimillä – presidentti ja pääministeri onnittelivat

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Suomalaislehdistä ainakin Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat ilmestyneet poikkeuksellisesti vironkielisillä nimillä. Tällä lehdet kunnioittavat Viron itsenäisyyden satavuotispäivää, jota vietetään tänään.

Helsingin Sanomat ilmestyi aamulla nimellä Helsingi Sönumid. Lehti myös julkaisi pääkirjoituksensa rinnakkain viroksi ja suomeksi. Pääkirjoituksessa arvioidaan, että Viro on hyvä naapuri Suomelle ja että maat ovat entistä läheisemmät kumppanit.

Maaseudun Tulevaisuuden viikonloppunumero ilmestyi jo eilen vironkielisellä nimellä Maaelu Tulevik. Myös monissa muissa suomalaislehdissä on käsitelty tämän viikon aikana Viron itsenäisyyttä sekä Suomen ja Viron välisiä suhteita.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ovat osoittaneet Virolle ja virolaisille videotervehdyksen, joka on nähtävissä myös verkossa. Viron pääministeri Jüri Ratas sai pääministeri Sipilän onnittelut lauantaiaamuna myös Twitterin välityksellä.

Pasilan linkkitorni Viron väreissä

Viron itsenäisyyden satavuotispäivää juhlitaan tänään Suomessa juhlaliputuksella. Liputus alkaa aamukahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa.

Sisäministeriön liputusmääräys koskee valtion virastoja ja laitoksia koko Suomessa. Ministeriö suosittaa myös yleistä liputusta naapurimaan merkkipäivän kunniaksi.

Juhlaliputuksella huomioidaan Suomelle läheisten Baltian maiden erityinen merkkivuosi. Vastaava liputus järjestettiin jo Liettuan satavuotispäivän kunniaksi 16. helmikuuta, ja marraskuussa liputuksella muistetaan Latviaa.

Pasilan linkkitorni on juhlavalaistu Viron lipun väreissä. Valaisu on nähtävissä perjantai-illasta alkaen koko viikonlopun ajan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaisen median monimuotoisuuden suurin uhka on omistajuuden keskittyminen, arvioi selvitys

Kuva: Getty Images

Omistajuuden keskittyminen on suurin uhka Suomen median monimuotoisuudelle, arvioi tuore selvitys. Median tilaa tutki vuotuinen yleiseurooppalainen Media Pluralism Monitor -selvitys.

Tutkimus arvioi riskejä neljällä osa-alueella. Näistä ainoastaan lain turvaa koskeva alue Suomessa jäi matalalle riskitasolle.

Poliittisen itsenäisyyden sekä sosiaalisen osallisuuden alueet yltivät keskisuurelle riskitasolle. Omistuksen keskittyminen nousi korkealle riskitasolle.

Journalistien ammattikunnan oloja kuvaava riskimittari nousi lisääntyneen uhkailun ja painostuksen takia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mies kieltäytyi siviilipalveluksesta – hovioikeus hylkäsi syytteet ja katsoo, että tuomitseminen olisi syrjivää kohtelua

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta.

Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta