Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

EU:lta ja Ranskalta toive Kiinalle: käyttäkää kaikki mahdollinen vaikutusvalta Venäjään

AFP / LEHTIKUVA / LUDOVIC MARIN
Kuvassa kättelevät Xi Jinping ja Ursula von der Leyen.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Euroopan unioni ja Ranska toivovat Kiinan käyttävän kaiken mahdollisen vaikutusvaltansa Venäjään, jotta Venäjä lopettaisi hyökkäyssotansa Ukrainassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Von der Leyenin mukaan EU luottaa siihen, että Kiina jatkaa Venäjän vastuuttomien ydinaseuhkausten hillitsemistä.

Von der Leyen ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat maanantaina Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa Pariisissa, missä Kiinan johtaja aloitti kaksipäiväisen valtiovierailunsa.

Von der Leyen sanoi myös toivovansa, että Kiina edelleen pidättäytyy Venäjän aseistamisesta sekä rajoittaa entisestään siviili- ja sotilaskäyttöön kelpaavien kaksikäyttötuotteiden vientiä Venäjälle.

Pariisin neuvottelupöydässä oli puhuttu myös taloudesta. Von der Leyenin mukaan EU:n markkinat pysyvät avoimina reilulle kilpailulle ja investoinneille, mutta eivät sellaisille toimille, jotka uhkaavat Euroopan turvallisuutta ja tekevät EU:sta aiempaa haavoittuvamman.

-  Eurooppa ei epäröi tehdä tarvittaessa kovia päätöksiä taloutensa ja turvallisuutensa suojelemiseksi, von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

Hän totesi, että Kiinan massiiviset valtiontuet omalle vientiteollisuudelleen ovat huolestuttavia, koska ne uhkaavat työpaikkoja Euroopassa. Von der Leyenin mukaan kyse on muun muassa sähköautoista ja teräksestä.

Xi kiisti, että moista ongelmaa edes olisi.

-  Niin sanottua Kiinan ylikapasiteettiongelmaa ei ole olemassa sen enempää suhteellisten etujen näkökulmasta kuin maailmanlaajuisen kysynnän valossakaan, Kiinan ulkoministeriö kertoi Xin sanoneen.

PRESIDENTTI Macron otti kiinalaisen virkaveljensä Xin vastaan Elysee-palatsin pihalla puoliltapäivin Suomen aikaa. Ihmisoikeuksia ja lehdistönvapautta puolustavat järjestöt protestoivat Pariisissa Kiinan johtajan vierailua vastaan.

Macron totesi keskustelujen aluksi Kiinan ja EU:n vuoropuhelun olevan nykyisessä maailmantilanteessa entistäkin tärkeämpää. Xi puolestaan sanoi toivovansa, että osapuolten suhteet perustuisivat kumppanuuteen ja yhteistyöhön.

Myöhemmin päivällä vuorossa ovat vielä viralliset tervetuloseremoniat Les Invalidesin kirkon luona sekä Macronin ja Xin kahdenväliset keskustelut. Vierailun ensimmäinen päivä huipentuu presidentti Macronin isännöimiin juhlaillallisiin Elysee-palatsissa.

Samalla juhlistetaan Kiinan ja Ranskan diplomaattisuhteiden 60-vuotista historiaa. Tiistaina valtiovierailun ohjelma muuttuu epämuodollisemmaksi ja siirtyy Pariisista Pyreneiden vuoristoalueelle, missä Macron vietti usein aikaansa poikavuosinaan.

EU:N JA KIINAN suhteet ovat heikentyneet entisestään Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kiina on vakuuttanut olevansa konfliktissa puolueeton, mutta käytännössä maan taloudelliset ja poliittiset suhteet Venäjään ovat tiivistyneet.

Le Figaro -lehden julkaisemassa kirjoituksessa Xi vakuutti Kiinan ymmärtävän Euroopan näkemystä Ukrainan suhteen ja toivoi rauhan pian palaavan Eurooppaan. Hän myös lupasi Kiinan avaavan markkinoitaan eurooppalaisille tuotteille.

Ranskasta Kiinan johtajan matka jatkuu tiistaina Serbiaan ja keskiviikkona edelleen Unkariin. Ranskasta poiketen nämä maat ovat suhtautuneet myönteisesti niin Kiinaan kuin Venäjäänkin.

Edellisen kerran Xi vieraili EU:n alueella vuonna 2019 ennen koronapandemiaa.

Uutista täydennetty klo 18.41 Xi:n kommentilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE