Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

EU:lta rahoituslupaus rokoteallianssille – Urpilainen: ”On varmistettava, että rokotteita on jatkuvasti saatavilla haavoittuvassa asemassa oleville lapsille”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

EU-komissio ilmoitti tänään 300 miljoonan euron rahoituslupauksesta Kansainväliselle rokoteallianssi Gaville. Rahoitus annetaan vuosina 2021–2025.

Demokraatti.fi

Summalla voidaan rokottaa 300 miljoonaa lasta eri puolilla maailmaa sekä rahoittaa rokotevarastoja tartuntatautiepidemioilta suojautumiseksi.

Komissio antoi rahoituslupauksensa rokoteallianssin tänään järjestämän maailmanlaajuisen varainkeruutapahtuman yhteydessä.

Koronaviruksen torjuntaa tukevassa kansainvälisessä varainkeruutapahtumassa, jota komissio oli mukana järjestämässä 4. toukokuuta, rokoteallianssi Gaville kerättiin yli 1,5 miljardia euroa, joista 488 miljoonaa euroa on tarkoitettu koronarokotteen käyttöönottoon, kunhan sellainen tulee saataville.

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen toteaa, että rokotusjärjestelmien kehittäminen on olennainen osa työtä, jota EU tekee kumppanimaiden ja Gavin kanssa terveydenhuoltojärjestelmien parantamiseksi. Hänen mukaansa sen merkitys korostuu entisestään koronakriisistä toipumisen yhteydessä.

– Lasten perusterveydenhuollon ja erityisesti tehokkaiden ja turvallisten rokotteiden saatavuuden parantaminen oli keskeinen tekijä, kun maailman lapsikuolleisuus onnistuttiin lähes puolittamaan vuosina 2000–2017. Jotta onnistuisimme yhteisessä tavoitteessamme myös seuraavien viiden vuoden aikana, meidän on varmistettava, että rokotteita on jatkuvasti saatavilla haavoittuvassa asemassa oleville lapsille, Urpilainen toteaa tiedotteessa.

Uuden komission 300 miljoonan euron rahoituslupaus on enemmän kuin sen Gaville tähän mennessä myöntämä rahoitus yhteensä.

Tänään annettu rahoituslupaus perustuu olettamukseen, että EU:n uusi monivuotinen rahoituskehys ja erityisesti naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön väline, josta rokoteallianssi Gaville luvatut varat saataisiin, hyväksytään pääpiirteissään Euroopan komission ehdottamien linjausten mukaisesti.

Kansainvälinen rokoteallianssi Gavi on Genevessä sijaitseva maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöjärjestö.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE