Politiikka

”EU:n torjuttava Trumpin aie” – Keskustan Vanhanen huolestui kauppasodasta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöstä asettaa tuontitullit teräkselle ja alumiinille uhkana maailmantaloudelle.

– USA on ilmoittanut ensi viikolla voimaantulevista 25 prosentin tuontitulleista teräkselle. Teräs ja alumiini ovat maailmantalouden avainmateriaaleja. Päätös on vakava uhka vakaalle maailmantaloudelle ja uhkaa käynnistää kauppasodan, Vanhanen sanoo.

EU:n on Vanhasen mukaan ensisijassa pyrittävä torjumaan Trumpin hanke nopeilla neuvotteluilla.

– Mutta samalla unionin on oltava valmis vastaamaan samalla mitalla ja osoittamaan selkeästi, että rusinoiden poimiminen yhden maan oman tuotannon suojaamiseksi ei ole hyväksyttävää.

”Presidentti Trumpin päätökseen on vastattava päättäväisesti.”

EU:n on Vanhasen mukaan tiivistettävä kaupallisia yhteyksiä muun maailman kanssa. Tavoitteena on hänen mukaansa vapaakaupan laajentaminen yhteisillä pelisäännöillä.

– Osana tätä on tärkeää, että EU:n ja Kanadan välille neuvoteltu vapaakauppasopimus saadaan ratifioitua jäsenmaissa.

– Presidentti Trumpin päätökseen on vastattava päättäväisesti siksikin, että USA toimii nyt esimerkkinä muuallakin sille poliittiselle ideologialle, joka pyrkii vastaamaan globalisaation haasteisiin eristäytymistä koskevalla opilla – kun kuitenkin haasteet ovat luonteeltaan päinvastoin nykyistä laajempaa yhteistyötä vaativia, Vanhanen toteaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat