Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tiede ja teknologia

2.5.2025 14:10 ・ Päivitetty: 2.5.2025 14:10

Euroopan kantaverkkoyhtiöt kokoukseen – myös Fingrid kaipaa selitystä Espanjan ja Portugalin sähkökatkoille

Lehtikuva / AFP

Euroopan kantaverkkoyhtiöt pitävät ensi viikolla kokouksen Espanjassa ja Portugalissa tapahtuneen valtavan sähkökatkon syistä. Suomen Fingrid kaipaisi jo nyt enemmän tietoa tapahtuneesta, että vastaavia uhkia voisi torjua paremmin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkinin mukaan maanosan kantaverkkoyhtiöiden yhdistys Entso-E:n käyttökomitea käsittelee katkosta keskiviikkona.

-  Toivotaan, että yhdistys kuulee silloin, mitä on tapahtunut. Siihen mennessä pitää olla ainakin pääpiirteet, mitä on tapahtunut ja mitä tullaan tekemään, Pahkin toteaa STT:lle.

Maanantaina keskipäivän jälkeen alkanut massiivinen sähkökatko aiheutti suuria häiriöitä ympäri Espanjaa ja Portugalia. Se vaikutti väliaikaisesti myös osassa Etelä-Ranskaa.

Laajan katkon syistä ei vielä perjantaina ollut saatu virallista kannanottoa.

-  Olisin kyllä toivonut, että paikallinen kantaverkkoyhtiö olisi siellä jo aiemmin tiedottanut, mitkä tapahtumaketjun eri vaiheet ovat olleet jo tällä hetkellä heillä tiedossa, Pahkin sanoo.

HÄN PITÄÄ USKOTTAVINA mediatietoja siitä, että laajamittaista katkosta ovat edeltäneet jännitteen ja taajuuden vaihtelut.

Hänen mukaansa tilannetta edeltävä häiriö on voinut vaikuttaa merkittävästi jännitteeseen. Taajuuden vaihtelu voisi pahimmillaan aiheuttaa katkoksen, jollainen Espanjassa ja Portugalissa koettiin.

Taajuus voi vaihdella kantaverkossa monista eri syistä, ja sillä on vaikutusta verkon vakauteen. Sähköverkon taajuus heijastaa sähkön kulutuksen ja tuotannon hetkellistä tasapainoa. Esimerkiksi Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tavoitetaso on 50 hertsiä.

-  Jos taajuus siitä pahasti poikkeaa, käynnistyy automaattisesti tuotannon tai kulutuksen rajoitus, Pahkin kertoo.

Fingrid kertoo verkkosivuillaan, että taajuushäiriöiden ilmestyessä voimalaitoksia voidaan irrottaa sähköjärjestelmästä, jotta ne eivät vahingoittuisi. Tästä taas voisi syntyä dominoefekti, jolloin pahimmassa tapauksessa koko järjestelmä kaatuisi.

Jännitteenkin vaihtelulla on vaikutusta sähköverkon toimintaan ja luotettavuuteen.

Energiamurroksen seurauksena uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, käyttö lisääntyy. Pahkinin mukaan tämä voi aiheuttaa haasteita taajuuden hallinnassa, koska äkilliset sähkönkulutuksen tai -tuotannon muutoksen aiheuttamat taajuuden muutokset ovat entistä nopeampia ja isompia.

Tämä voi olla Pahkinin mukaan taustalla myös Espanjan ja Portugalin sähkökatkoksessa, sillä aurinkovoiman ja tuulivoiman osuus on maissa luultavimmin lisääntynyt sähköntuotannossa.

SUOMESSA suurkatkot ovat olleet harvinaisia, mutta riski niihin on olemassa. Vuonna 1975 Lounais-Suomi pimeni, kun liian pitkäksi kasvanut puu keinahti kiinni kantaverkkolinjaan väärässä paikassa.

Sen jälkeen vakavin läheltä piti -tilanne on ollut vuonna 2018 Olkiluodossa.

-  Se olisi voinut ehkä huonosti johdettuna johtaa tällaiseen laajaan sähköpulatilanteeseen. Ehkä ihan Espanjan tapainen verkon romahtaminen ei kuitenkaan ollut ihan lähellä, Pahkin arvioi.

Merkittävän laajoja sähkökatkoja on Pahkinin mukaan sattunut maailmassa tällä vuosituhannella muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa, Venezuelassa, Kiinassa ja Intiassa.

Teksti: STT / Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU