Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Euroopan valtiot eivät pysty suojelemaan meitä” – nuorten valitus tänään EIT:n käsittelyssä

iStock

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) on määrä tänään käsitellä kuuden portugalilaisnuoren tekemää valitusta ilmastonmuutoksen torjunnasta. Kuusikon mukaan Euroopan valtiot eivät ole ryhtyneet riittäviin toimiin Pariisin ilmastosopimuksen täytäntöönpanemiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nuorten mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa heille jatkuvaa huolta omasta terveydestä, koska lämpötilat nousevat ja luonnonkatastrofien määrä kasvaa. Pontimena asian viemiseen oikeuteen toimivat Portugalin vuoden 2017 maastopalot, joissa sai surmansa toista sataa ihmistä ja tuhoutui valtava määrä maastoa.

- Euroopan valtiot eivät pysty suojelemaan meitä. Olemme ilmastonmuutoksen eturintamassa Euroopassa: jopa helmikuussa on joskus 30 astetta lämmintä. Helleaallot käyvät jatkuvasti pahemmiksi, perusteli kuusikkoon kuuluva Andre Oliveira, 15.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan lapset ovat erityisen haavoittuvia ilmastokriisin vaikutuksille. Lapsilla on oikeus YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti tulla kuulluiksi ja osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon.

- Tämä oikeus tulla kuulluksi koskee myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja torjuntaan liittyviä päätöksiä. Lasten tekemä valitus on merkittävä sen osalta, millaista tietä se näyttää lasten kuulemisen suhteen tulevaisuudessa, sanoo Pelastakaa Lasten johtava asiantuntija Tiina-Maria Levamo tiedotteessa.

EIT:n on päätettävä, kuuluuko asia sille ja ovatko nuoret uhreja, kuten he valituksessaan esittävät. Valituksen tehneet nuoret ovat 11-24 -vuotiaita

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE