Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:ssa sopu maahanmuutosta – eteläisten jäsenmaiden painetta aiotaan helpottaa

Euroopan unionissa on saavutettu sopu maahanmuuttolainsäädännön uudistamisesta. Uudistuspakettiin sisältyy solidaarisuusmekanismi, jolla olisi tarkoitus helpottaa niiden eteläisten jäsenmaiden tilannetta, joihin tulee paljon siirtolaisia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Italian sisäministerin Matteo Piantedosin mukaan EU:ssa saavutettu sopu maahanmuuttolainsäädännön uudistamisesta on suuri onnistuminen sekä Euroopalle että Italialle.

Piantedosi sanoo Italian aina pyrkineen saavuttamaan tasapainoisen ratkaisun, jotta EU:n eteläiset jäsenmaat eivät enää olisi niin yksin siirtolaispaineen edessä.

Tyytyväisyytensä sopimukseen on ilmaissut myös Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis. Hänen mukaansa Kreikan pyyntöihin on viimein vastattu.

Myös esimerkiksi Saksa on ottanut maahanmuuttolainsäädännöstä saavutetun sovun hyväksyvästi vastaan. Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin mukaan uusi lainsäädäntö varmistaa turvapaikkajärjestelmän toteuttamisen reilulla ja järjestäytyneellä tavalla.

Taakanjako tarkoittaa sitä, että painetilanteessa muiden jäsenmaiden tulisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita niistä maista, joihin tulijoita on paljon. Jos maa kieltäytyy, sen tulee tukea taloudellisesti turvapaikanhakijoita vastaanottavia maita.

Peruslähtökohta kuitenkin on, että turvapaikanhakijasta vastaa se maa, jonne tulija ensimmäisenä saapuu.

SUOMEN hallitusohjelmassa taakanjakoon on suhtauduttu varauksellisesti.

Euroopassa maahanmuuttokysymys on kärjistynyt viime vuosina, kun maahanmuuttoa vastustavat kansallismieliset puolueet ovat nousseet esiin useissa jäsenmaissa, kuten Italiassa, Ruotsissa ja Alankomaissa.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson kertoi viestipalvelu X:ssä, että neuvottelut uudistuksesta olivat jatkuneet kaksi päivää ja kaksi yötä.

Osana uudistusta on tarkoitus nopeuttaa laittomasti maahan tulleiden tarkastamista sekä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä.

Nopeaa käännytystä sovellettaisiin maahantulijoihin, jotka tulevat maista, joiden kansalaisten turvapaikkahakemukset hylätään yli 80 prosentissa tapauksista. Menettely edellyttäisi erillisten keskusten perustamista tarkoitusta varten.

Monet maahanmuuttajia avustavat järjestöt, kuten Amnesty ja Pelastakaa Lapset ovat kritisoineet muutoksia. Niiden mukaan uudistus loisi julman systeemin, joka olisi toteuttamiskelvoton.

EU:n jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin pitää vielä hyväksyä sopimus.

Uutista täydennetty klo 14.41 Kreikan kommentilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE