Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eutanasia-keskustelu jakoi eduskuntaa – tänään edessä äänestys

Eduskunta jakautui kahtia torstaina, kun kansanedustajat keskustelivat täysistunnossaan eutanasian laillistamista kannattavasta kansalaisaloitteesta.

Asiaa käsiteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta, joten sen esitteli valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd.)

– Valiokunnassa on kuultu hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, mitä seurauksia eutanasian hyväksymisellä olisi. Yhteistä näkemyksille on ollut, että potilaan tahto tulee ottaa hoidossa huomioon. On kuitenkin selvää, että eutanasia on laajasti myös arvokysymys ja siksi kannat myös vaihtelevat hyvinkin paljon, Kiuru sanoi.

Eutanasiaa kannattavia puheenvuoroja kuultiin etenkin istuntosalin vasemmalta laidalta ja liberaalien porvariedustajien taholta, kun taas etenkin kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja sinisten riveistä kuultiin sitä vastustavia näkemyksiä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdotti huhtikuun alussa kansalaisaloitteen hylkäämistä. Valiokunnan mietinnössä esitettiin kuitenkin, että elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa selvittämään asetetaan laaja asiantuntijatyöryhmä.

Valiokunnan päätösehdotus tämän kansalaisaloitteen käsittelyssä on se, että valiokunta teknisesti hylkää kansalaisaloitteen mutta huomauttaa, että sen tosiasiallisessa hengessä on tehty yksimielinen lausuma… Lausumassa tuetaan siis sitä, että perustetaan laajapohjainen asiantuntijaryhmä, jonka tehtävänä tulee olla selvittää elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja saattohoitoa sekä eutanasiaa koskevat sääntelytarpeet, Krista Kiuru sanoi.

Valiokunnan mietintö sai runsaasti kiitosta osakseen, mutta kaikkia se ei tyydyttänyt. Kokoomuksen Timo Heinonen esitti valiokunnan mietinnölle kilpailevaa lausumaehdotusta, jonka mukaan eduskunnan tulisi edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyisi lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Heinonen korosti, ettei hänen ehdotuksensa tarkoita sitä, että työtä saattohoidon kehittämiseksi ei Suomessa pitäisi jatkaa, kuten sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti.

– Eutanasia ja hyvä saattohoito eivät ole toisensa pois sulkevia asioita, Heinonen sanoi.

Eduskunta äänestää perjantaina täysistunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja Heinosen lausumaehdotuksista.

“Terveydenhuollon etiikka horjuisi”.

Eutanasialain vastustajat vetosivat puheenvuoroissaan toistuvasti siihen, että hyvin järjestetyllä saattohoidolla voidaan tehokkaasti lievittää kuolemansairaan potilaan kipuja ja näin ollen poistaa tarve eutanasialta.

– Saattohoidon taso ei kaikkialla Suomessa ole sillä tasolla, millä sen pitäisi olla. Tästä ei kuitenkaan pidä tehdä sitä johtopäätöstä, että eutanasia pitäisi sallia, Päivi Räsänen (kd.) sanoi.

Lääkärinä pitkään työskennelleen Räsäsen mukaan eutanasian laillistaminen mullistaisi lääkärien perinteisen toimenkuvan. Hän muistutti, että maailman ja Suomen lääkäriliitot vastustavat eutanasiaa.

– Eutanasialaki merkitsisi sitä, että yhteiskunnalle annettaisiin oikeus kajota yksilön henkeen. Tämä olisi radikaali muutos terveydenhuollon etiikkaan. Sen perusteita horjutettaisiin.

Eutanasialain kannattajat istuntosalin vasemmalla laidalla olivat Räsäsen kanssa eri mieltä saattohoidon mahdollisuuksista kivunlievityksessä.

– On epäeettistä evätä kärsivän ihmisen vakaa tahto sillä perusteella, että asia on vaikea, Hanna Sarkkinen (vas.) sanoi.

– Suurinta elämän kunnioittamista on olla pakottamatta ketään turhaan kärsimykseen, Silvia Modig (vas.) painotti.

“Työn painotus on saattohoidon ja palliatiivisen hoidon vahvistamisessa.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi, että hänen henkilökohtainen kantansa on se, ettei hän suhtaudu eutanasiaan myönteisesti.

– Vaikka tunnistan aiemmista puheenvuoroista, että osa täällä pitää ongelmallisena, että tähän keskusteluun kytketään niin voimakkaasti saattohoidon ja kivunlievityksen merkitys, itse kuitenkin pidän sitä sittenkin ensisijaisena vaihtoehtonamme, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi, että sosiaali- ja terveysministeriössä on tarkoitus työstää ulkopuolisten asiantuntijoiden ja virkahenkilöstön voimin konkretiaksi se saattohoitoon ja kivunlievitykseen liittyvä suositustyö, joka julkaistiin viime vuoden loppupuolella.
Saarikon mukaan ministeriö käynnistää myös työn, joka vastaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuman sisältöihin.
–Mutta ennen kaikkea, oman arvovalintani mukaisesti, tuon työn painotus on saattohoidon ja palliatiivisen hoidon vahvistamisessa koko terveydenhuoltojärjestelmän kaikilla tasoilla, Saarikko sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE