Nyheter

Evenemang: Vi måste tala om 1918

Johan Kvarnström
Maarit Feldt-Ranta vid röda fångars minnesmärke i Ekenäs.
Johan Kvarnström
Maarit Feldt-Ranta vid röda fångars minnesmärke i Ekenäs.
Johan Kvarnström
Maarit Feldt-Ranta vid röda fångars minnesmärke i Ekenäs.

Arbetarbladet ordnar en diskussion om år 1918 i Finland på Kulturhuset Karelia lördagen den 27 januari klockan 15. Chefredaktör Johan Kvarnström diskuterar med forskaren Matias Kaihovirta och riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP).

 

Evenemanget “Vi måste tala om 1918” är det tredje som hör till ABL:s tidskriftsprojekt. Vi får nu höra mer om det som tas upp i jubileumsutgåvans intervju med Matias Kaihovirta från Raseborg som forskar vid Åbo Akademi.

 

Han disputerade 2015 med doktorsavhandlingen Oroliga inför framtiden. En studie av folkligt politiskt agerande bland bruksarbetarna i Billnäs c:a 1900-1920. Även efter detta har en stor del av hans historieforskning handlat om arbetarklassen i Svenskfinland.

 

Maarit Feldt-Ranta är ordförande för Skötselföreningen för röda fångars minnesmärke i Ekenäs. För föreningen är detta ett ödesår då det förflutit 100 år sedan inbördeskriget, avrättningarna och fånglägren. Detta kommer uppmärksammas stort genom en bok och ett gediget och värdigt minnesevenemang den 9 juni vid minnesmärket i Ekenäs, Finlands största massgrav.

 

Feldt-Ranta berörs personligen starkt av våldet 1918 eftersom hennes farfars far, Fredrik Feldt, då arkebuserades i Västankvarn i Ingå.

 

Välkomna att lyssna och ställa frågor! Fritt inträde.

Drygt en timme efter ABL:s diskussion på Karelia, från klockan 17, visas den kritikerrosade Musikteatern 18 (den kan bli slutsåld, boka biljetter i tid, mer information här). Pjäsen baserar sig på Anna Lindholms bok Projekt Ines som skildrar kvinnors öden i inbördeskrigets Finland.

 

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast