Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ex-sisäministerin kuppi nurin – kanteli oikeuskanslerille päivystysten lakkauttamisesta

iStock

Entinen sisäministeri, valtiopäiväneuvos Kari Rajamäki (sd.) on tehnyt eduskunnan oikeuskanslerille kantelun liittyen hallituksen suunnitelmiin lakkauttaa Varkauden ja Iisalmen perusterveydenhuollon ympärivuorokautiset päivystykset.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Yöpäivystys lakkaa Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä, sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti hiljattain hallituksen kehysriihen jälkeen.

“Esitän kunnioittavasti Varkauden ja Iisalmen perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystystä koskevan valtioneuvoston päätöksen kumoamista perustuslain vastaisena ja väestön terveyttä vaarantavana sekä yhdenvertaisuuden ja kansanvaltaisen vaikuttamisen osalta kansalaisia eriarvoiseen asemaan asettavina”, varkautelainen Rajamäki toteaa kantelussaan oikeuskanslerille.

Samalla hän pyytää oikeuskansleria arvioimaan myös “toteutetun sote-uudistuksen ja siihen liittyvien vaikutusten perusoikeuksien mukaisuutta sekä ottamaan kantaa kuntien mahdollisuuksiin yleisen toimintavelvoitteensa puitteissa toimia asukkaittensa itsehallinnon ja hyvinvoinnin turvaamiseksi tilanteessa, jossa järjestämisvastuu sote-palveluista on lainsäädännöllä siirretty hyvinvointialueille”.

“Pohjoismaissa ihmisiä lähellä olevat palvelut rahoitetaan ensisijaisesti paikallishallinnon veropohjalla, jota täydennetään valtion rahoituksella. Pohjoismaiseen malliin ei ole koskaan kuulunut valtiovetoiset ja rahoitteiset lähipalvelut, kuten vanhuspalvelut”, kanteluun on kirjoitettu.

RAJAMÄKI esittää kantelussa, että siirtyminen valtiovetoiseen ja rahoitteiseen maakuntapohjaiseen malliin ei lähtökohtaisesti mahdollista alueen kuntien toimintaa perusterveydenhuollon ja vanhuspalvelujen saavutettavuuden kohentamiseen.

“Mahdollisuuksia ei ole vaikuttaa terveyspalvelujärjestelmän potilasturvallisuuteen ja alueellisiin tarpeisiin. Hyvinvointialueet on valtiovarainministeriön ja hallituksen poliittisen painostuksen seurauksena tekemässä ratkaisuja, jotka eivät perustu hyvinvointialueen ja asukkaiden turvallisuuden tai tahdon edellyttämiin ratkaisuihin.”

Rajamäen näkemyksen mukaan “Marinin hallituksen hyväksymässä sote-lainsäädännössä ei ole kieltoa kunnan yleisen toimivaltuuden ulottamista myös sote-toimintoihin”.

“Perustuslain mukaan kunnan asukkaiden itsehallinnon periaatteeseen kuuluu, että kunnan tulee voida itse päättää tehtävistä, joita se itsehallintonsa nojalla ottaa hoidettavakseen”, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa on perusteltua katsoa, että kunnat voivat itsehallinnollisen toimivaltansa nojalla ottaa itselleen sote-sääntelyn piiriin kuuluvia täydentäviä tehtäviä tietyin ehdoin.

“Pyydän oikeuskanslerin näkemystä siitä, mikä on kunnan oikeus ottaa itselleen asukkaittensa kannalta tärkeitä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä tilanteessa, jossa perustuslain takaamat oikeudet riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin eivät toteudu”, Rajamäki kirjoittaa.

Hänen mielestään “hallituksen ajamat heikennykset alueiden perusterveydenhuollon ja myös kiireellisen avun palveluihin rikkovat törkeästi yhdenvertaisuuden toteutumista”.

RAJAMÄKI kirjoittaa niin ikään, että “nousevien terveydenhuollon kustannusten hillitsemiseksi Pohjois-Savossa onkin todettu olevan välttämätöntä tarjota peruserikoissairaanhoitoa Varkauden ja Iisalmen sairaaloissa”.

Hän katsoo myös, että päivystyksen alasajoon liittyvät poliittiset esitykset eivät ole säästötoimia vaan “tulevat aiheuttamaan välittömästi ja välillisesti merkittäviä kansallisia ja inhimillisiä kansalaisten terveyden vaarantavia seurauksia”.

“Jos Varkauden yöpäivystys ajetaan lopullisesti alas, on ympärivuorokautinen riski tasolla, jossa kukaan ei voi kantaa asiantuntijoiden mukaan vastuuta”, Rajamäki väittää kantelussaan.

“Katson asian valmistelun ja hallituksen esittämät toimenpiteet Varkauden ja Iisalmen päivystyksen lakkauttamisessa olevan Suomen perustuslain ja mm. hyvinvointialueen lainsäädännön kansanvaltaa koskevalta osin perusoikeuksia rikkova ja pyydän oikeuskansleria vaikuttamaan tehtyjen päätösten ja toimien estämiseen. Edellä esitettyjen näkökulmien vuoksi hallituksen toimet ovat yhteiskunnan keskeisten perustoimintojen turvaamisen vastaisia”, Rajamäki kirjoittaa.

Entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) Kuva: Kari Hulkko

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE