Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ex-työministeriltä kehotus nykyiselle: ”Toivoisin, että työministeri keskittyisi nyt aivan muuhun kuin syventämään jakolinjoja työmarkkinaosapuolten välille”

Jukka-Pekka Flander / SDP
Tuula Haatainen toteaa kiireellä valmisteltujen työmarkkinaheikennysten herättävän levottomuutta palkansaajapuolella. 

Entinen työministeri, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) ja kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) katsovat hallituksen ajavan omilla toimillaan Suomea kohti taantumaa ja työmarkkinalevottomuuksia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Haatainen kehottaa Petteri Orpon (kok.) hallitusta keskittymään työllisyyden ylläpitämiseen taantuman uhatessa Suomea – ei haastamaan työmarkkinalevottomuuksia ehdoin tahdoin puuttumalla työntekijöiden perusoikeuksiin.

– Kun katsoo esimerkiksi rakennusteollisuuden suhdanneodotuksia ensi vuodelle, toivoisin että työministeri Arto Satonen (kok.) keskittyisi nyt aivan muuhun kuin syventämään jakolinjoja työmarkkinaosapuolten välille. Näyttää kuitenkin siltä, että hallitus ja erityisesti kokoomus keskittyy heikentämään palkansaajien asemaa sen sijaan että huolehtisi kansalaisten työllisyydestä ja toimeentulosta taantuman uhatessa, Haatainen huomauttaa tiedotteessa.

Haatainen toteaa kiireellä valmisteltujen työmarkkinaheikennysten herättävän levottomuutta palkansaajapuolella.

– Tästä on nähty selkeitä signaaleja järjestöjen kannanotoissa, kuten SAK:n tänään julkaistussa avoimessa kirjeessä. Jos hallitus onnistuu pysymään rasismikohuistaan pystyssä, olisi syytä keskittyä siltojen rakentamiseen, ei repimiseen, Haatainen toteaa.

VALTIOVARAINMINISTERI Riikka Purra (ps.) myönsi valtiovarainministeriön sisäisten budjettineuvottelujen tiedotustilaisuudessa olevansa huolissaan taloussuhdanteesta. Kansanedustaja Joona Räsäsen mielestä vaikuttaa kuitenkin siltä, että talouden epävarmuuttakin suurempi huoli hallitukselle on sen oma kestävyys.

– Huoli on niin suuri, että hallitus on valmis ajamaan sen pelossa sopeutustoimiaan eteenpäin suhdannetilanteen realiteeteista piittaamatta.

– Talouden taantuma ei ole väistämätön, mutta epävarmassa taloustilanteessa hallitus voi sen omalla varomattomalla toiminnallaan kyllä varmistaa. Koskaan ei pitäisi olla niin kiire, ettei tiedetä mitä ollaan tekemässä, valtiovarainvaliokunnan sd-vastaava Joona Räsänen sanoo tiedotteessa.

Räsänen toteaa, että julkista taloutta on vahvistettava, mutta se pitää tehdä taiten.

– Hätäiset ja huonosti kohdistetut leikkaukset puutteellisilla vaikutusarvioilla johtavat valtiovarainministerinkin pelkäämiin kohtuuttomiin tilanteisiin monissa perheissä.

Räsänen huomauttaa, että taantumassa etuisuusleikkaukset toimivat huonosti työllisyyttä edistävinä toimina. Kaikkein pienituloisimmilta leikkaaminen vaikuttaa kysyntään ja heikentää talouskasvua ennestään epävarmassa tilanteessa. Räsäsen mukaan hallitus myös sivuuttaa kokonaan verotuksen osana julkisen talouden tasapainottamista.

– Nyt tarvitaan joustavuutta ja järkeä ideologisen yksisilmäisyyden sijaan. Myös työmarkkinoiden ajaminen kriisiin epävarmassa taloustilanteessa on uhkapeliä maamme taloudella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE