Internationellt

Experter: ”Googles investeringar i Indien måste inkludera personer med funktionsnedsättning”

Närmare 15 procent av världsbefolkningen, runt en miljard människor, har en eller flera funktionsnedsättningar. När Google nu planerar en mångmiljardsatsning i Indien får inte denna grupp glömmas bort, påpekar två experter.

IT-jätten Google ska under de kommande sju åren investera 10 miljarder dollar för att förbättra teknik, sjukvård och utbildning i Indien. Satsningen kan få en stor betydelse för utvecklingen, men då måste också de många miljontals indier som har funktionsnedsättning inkluderas, skriver experterna Shubha Nagesh och Ifeanyi Nsofor i denna kommentar.

IPS

Arbetarbladet

 

Den amerikanska IT-jättens vd Sundar Pichais besked om storsatsningen på Indien, på tio miljarder dollar, kan bli mycket betydelsefull för digitaliseringen av Indiens ekonomi, och för landets sjukvård och utbildningssektor. Men hittills har inget sagts om hur investeringarna ska gynna de många miljontals indier som har funktionsnedsättning. Samtidigt är det avgörande att satsningarna är inkluderande för alla – i synnerhet kvinnor och barn med funktionsnedsättning.

 

Alldeles för länge har denna grupp varit eftersatt, vilket slagit hårt mot alla indier med funktionsnedsättning. Situationen i Indien är dock inte unik. I de flesta länderna i Syd är det personer med funktionsnedsättning och deras organisationer som själva fått driva kampen för att förbättra deras livsvillkor och tillgång till hälsovård.

 

Men om inte frågan om inkludering blir allas ansvar kommer det att bli omöjligt att uppnå målet om en universell tillgång till grundläggande vård för alla. Det skulle även innebära att de 15 procent av världens befolkning som har minst en funktionsnedsättning även i fortsättningen skulle bli lämnade utanför.

 

De orättvisor som drabbar personer med funktionsnedsättning har förvärrats i samband med den pågående coronapandemin. Stängningar av olika center och specialskolor har bland annat lett till försämringar för barn med särskilda behov. Och i samband med att många skolor börjat bedriva distansundervisning har mängder av barn med funktionsnedsättning hamnat utanför eftersom tekniken inte är tillgänglig för dem.

 

I Indien finns det många organisationer som arbetar med att ge service till personer med funktionsnedsättning. Men de flesta har nu varit stängda sedan i april. Och även om personalen arbetat övertid för att bidra med digitala lösningar har resultaten varit varierande. Många barn har drabbats eftersom deras familjer inte har tillgång till digital teknik.

 

Det behövs kvinnor i ledande positioner, samtidigt som även barn med funktionsnedsättningar inte får glömmas bort”

 

I Indien behövs förändringar och påbörjandet av en ny era där tillgänglighet blir ledordet. Men för att lyckas med detta måste näringslivet spela en nyckelroll, genom att bidra med nya lösningar.

 

För Googles del finns det flera möjligheter att se till att deras mångmiljardinvesteringar i Indien också inkluderar personer med funktionsnedsättning.

 

I ett första steg måste människor med funktionsnedsättning involveras i diskussioner kring vilka investeringar som ska göras – från början, och fram till utvärderingarna. I samband med nya satsningar bör personer med olika former av funktionsnedsättningar involveras. Om detta görs, kan verkliga förändringar åstadkommas.

 

Minst var femte person som arbetar med programmen bör vara någon som har en funktionsnedsättning. Och det behövs kvinnor i ledande positioner, samtidigt som även barn med funktionsnedsättningar inte får glömmas bort.

 

Om de ekonomiska möjligheterna förbättras för personer med funktionsnedsättning förbättras även deras möjligheter att kunna söka och betala för den vård de är i behov av”

 

En annan viktig åtgärd är att satsa på utbildning av sjukvårdspersonal, för att se till att de kan bemöta personer med funktionsnedsättning respektfullt och förstår deras behov. Det måste bli obligatoriskt för vårdcentraler att inte diskriminera någon.

 

Viktigt är också att satsa på att öka tillgången på utbildning, ekonomiska möjligheter och tillgången på rent vatten och sanitära anläggningar för personer med funktionsnedsättning. En av de viktigaste åtgärderna för att hindra spridningen av coronaviruset är tillgång till rinnande vatten för att kunna tvåla in och tvätta sina händer.

 

Om de ekonomiska möjligheterna förbättras för personer med funktionsnedsättning förbättras även deras möjligheter att kunna söka och betala för den vård de är i behov av.

 

Den jätteinvestering som nu planeras måste också granskas och utvärderas ordentligt. Personer med funktionsnedsättning bör delta i dessa granskningar, eftersom de har större möjligheter att utvärdera i vilken utsträckning satsningar och program även har påverkat denna grupp.

 

Google är ett privat företag och har rätten att själva fastställa hur de ska utforma sitt sociala företagsansvar. Samtidigt är Indien med sina 1,3 miljarder invånare en av världens största marknader. Och det skulle vara detsamma som att upprätthålla de djupa orättvisorna om personer med funktionsnedsättning ännu en gång lämnades utanför.

 


 

Shubha Nagesh är läkare och arbetar för stiftelsen Latika Roy Foundation i Dehradun i Indien.

Ifeanyi Nsofor är läkare, vd för hälsokonsultgruppen EpiAFRIC, samt chef för policyarbetet inom organisationen Nigeria Health Watch.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE