Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Filippiinit huolestui: rannikolla pyörii yli 135 kiinalaisalusta

AFP / LEHTIKUVA

Filippiinien mukaan sen rannikolla on tänään parveillut yli 135 kiinalaisalusta, mitä maa kertoo pitävänsä hälyttävänä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiinalaisalukset ovat Filippiinien rannikkovartioston mukaan ripottautuneet eri puolille kuunmuotoista Whitsunin riuttaa, noin 320 kilometrin päähän Palawanin saarelta. Alue sijaitsee yli tuhannen kilometrin päässä Kiinan Hainan-saarelta.

Filippiinien mukaan se laski marraskuun puolivälissä alueella liikkuneen jo 111 alusta, jotka sen mukaan olivat Kiinan merivoimien aluksia. Luku nousi Filippiinien mukaan yli 135:een sen jälkeen, kun Filippiinit lähetti alueelle kaksi partioalustaan.

Viimeksi samanlainen välikohtaus kirvoitti diplomaattisen riidan maiden välillä vuonna 2021, jolloin riutalla liikkui yli 200 kiinalaisalusta.

Tuolloin Filippiinit ilmoitti Kiinan alusten tunkeutuneen laittomasti Filippiinien talousvyöhykkeelle. Kiina puolestaan väitti alusten olleen kalastusaluksia, jotka olivat tulleet suojaan huonolta säältä.

PERJANTAINA Filippiinit ilmoitti perustavansa rannikkovartioaseman Thitun saarelle Etelä-Kiinan merelle, jotta voisi paremmin valvoa kiinalaisten aluksia.

Rannikkovartiosto on määrä varustaa muun muassa kehittyneillä tutkilla, satelliittiviestimillä ja rannikkokameroilla, kertoi Filippiinien korkea-arvoinen turvallisuusviranomainen Eduardo Ano vieraillessaan Thitun saarella. Asema on rakennettu valmiiksi, ja se on määrä ottaa käyttöön ensi vuoden alussa.

Kiina on viime vuosina pullistellut voimillaan erityisesti Etelä-Kiinan merellä naapurimaidensa talousvyöhykkeillä.

Merialuekiista on johtanut useisiin yhteenottoihin kiinalaisalusten ja naapurimaiden kalastajien välillä. Kiinan alukset ovat muun muassa ruiskuttaneet kalastusaluksia vesitykeillä ja muuten häirinneet niitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE