MENY

Fler än hälften går i skolan utan att lära sig

Kuva: Foto: Mantoe Phakathi/IPS
Skolbarn i Mbabane i Swaziland.

Nästan sex av tio barn i världen får inte grundläggande färdigheter i läsning och matematik. Detta enligt en ny rapport från FN-organet Unesco, som varnar för att FN:s globala målsättningar i Agenda 2030 är i fara.

Sammanlagt finns det enligt Unesco 617 miljoner barn och ungdomar i världen som inte får en tillräckligt bra utbildning och som saknar grundläggande kunskaper i läsning och matematik. Inom gruppen finns det 387 miljoner barn som är i grundskoleåldern och 230 miljoner äldre barn och ungdomar.

Det innebär att 56 procent av alla barn inte kommer att kunna läsa ordentligt eller lösa enkla mattetal när de blivit stora. Det betyder att mängder av ungdomar kommer att stå utan tillräckliga kunskaper när de ska ge sig ut på arbetsmarknaden.

Unesco understryker att detta innebär en risk att de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030 inte uppnås. Målen slår bland annat fast att alla människor ska ges möjlighet till en god utbildning av hög kvalitet.

Rapportförfattarna betonar samtidigt att det finns mycket stora regionala skillnader. I Afrika söder om Sahara beräknas hela 202 miljoner barn vara berörda, och riskerar att inte få grundläggande kunskaper.

Särskilt oroande är att två tredjedelar av barnen faktiskt går i skolan, men ändå inte uppnår grundläggande färdigheter i läsning och matematik.

”Siffrorna är häpnadsväckande både när det gäller hur människors potential förslösas och när det gäller möjligheterna att uppnå en hållbar utveckling,” säger Silvia Montoya, som är chef för Unescos statistiska enhet, i ett pressmeddelande.

Silvia Montoya menar att de nya siffrorna bör bli en väckarklocka och leda till ökade investeringar i utbildning av hög kvalitet.

Rapportförfattarna slår fast att världen står inför en utbildningskris. De stora problemen är att det råder brist på skolor och att det är svårt att se till att barn inte hoppar av skolan. Dessutom håller undervisningen på många skolor alldeles för låg kvalitet.

ÄMNESORD

Diskussion

Fler agerar mot antibiotikaresistens – men mycket mer krävs

Kuva: Foto: Pixabay

Närmare 700 000 människor dör varje år på grund av de växande problemen med antibiotikaresistens, som orsakas av den fortsatta överanvändningen av läkemedel bland både människor och boskap. Fler länder har genomfört åtgärder för att vända utvecklingen – men mycket mer krävs.

Lue lisää

ÄMNESORD

FN vill få fler att ratificera folkmordskonventionen

Kuva: Foto: Farid Ahmed/IPS
Flyktingar från Burma anländer till Bangladesh efter att ha lyckats fly undan våldet i hemlandet genom att ta sig över floden Naf, som skiljer länderna åt.

Inför att det nästa år har gått 70 år sedan FN:s konvention mot folkmord antogs uppmanar nu världsorganisationen fler länder att ratificera dokumentet. Detta samtidigt som riskerna för nya folkmord lever kvar.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

”Skammen håller oss kvar”

Kuva: Foto: Daan Bauwens/IPS
Bamba Drissa från Elfenbenskusten var en av över 61 500 migranter som korsade Medelhavet i januari 2016.

Trots bedrövliga levnadsvillkor, ensamhet och arbetslöshet väljer många afrikanska migranter i Italien att stanna – även när de har möjligheten att återvända.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

Tusentals barn föds i bangladeshiska flyktingläger

Kuva: Foto: Kamrul Hasan/IPS
En kvinna med sitt barn i ett av de många flyktingläger som upprättats för rohingyer i Bangladesh.

Närmare 50 000 av alla de rohingyer som lyckats ta sig till Bangladesh beräknas vara gravida eller är kvinnor som har mycket små barn. Det är en grupp som har ett särskilt behov av stödinsatser.

Lue lisää

ÄMNESORD

Diskussion

Doug Jones segrade i Alabama

Kuva: Foto: Pixabay

Demokraten Doug Jones segrade knappt i fyllnadsvalet till USA:s senat i Alabama som utlystes efter att Jeff Sessions tillträdde som justitieminister. Delstaten har varit en extremt svår nöt att knäcka för en demokrat under senare år och Alabama har haft två republikanska senatorer redan i 20 års tid.

Lue lisää