Internationellt

Fler dör i tuberkulos i spåren av pandemin

Foto: Athar Parvaiz/IPS
En tuberkulospatient vid ett sjukhus i Srinagar i den indiska delstaten Kashmir. Indien är ett av de länder där kampen mot tuberkulos drabbas mycket hårt under pandemin, enligt WHO.

Coronapandemin har lett till stora bakslag i kampen mot tuberkulos, visar en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO. Under 2020 steg dödstalen i sjukdomen för första gången på tio år.

IPS

Arbetarbladet

 

 

 

Enligt WHO:s beräkningar dog runt 1,5 miljoner människor i tuberkulos under 2020, vilket är närmare 100 000 fler än under föregående år. Det innebär att dödstalen ökade för första gången på tio år.

 

WHO uppger att pandemin har vridit tillbaka utvecklingen i kampen mot tuberkulos med flera år. Färre människor har diagnosticerats, fått förebyggande behandling eller behandlats för sjukdomen – och uppgifter som sträcker sig fram till förra sommaren visar att den negativa utvecklingen har fortsatt.

 

Enligt WHO konstaterades betydligt färre nya fall av tuberkulos under 2020 jämfört med föregående år.

 

Uppskattningsvis 5,8 miljoner människor i världen fick under 2020 vård för tuberkulos – en siffra som var 21 procent lägre jämfört med föregående år. WHO beräknar samtidigt att det finns över fyra miljoner människor i världen som lider av sjukdomen utan att ha blivit diagnosticerade.

 

Nedstängningar och förflyttningar av personal och utrustning under pandemin uppges ha fått allvarliga effekter på arbetet mot tuberkulos. Och enligt WHO beror de stigande dödstalen på att färre människor har diagnosticerats och fått tillgång till vård.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE