Nyheter

FN: Glöm inte offren för sexuellt våld

Istock
Coronapandemin och dess följder har bland annat resulterat i en minskad inrapportering av sexuella övergrepp.

Kvinnor som drabbas av konfliktrelaterat sexuellt våld möter särskilda svårigheter under coronakrisen. Det hävdar experter, som betonar betydelsen av att offer erbjuds stöd även under den rådande pandemin.

IPS

Arbetarbladet

 

I fredags uppmärksammade FN internationella dagen mot sexuellt våld i samband med konflikter, som i år fokuserade på coronakrisens effekter och vikten av att offer erbjuds den vård de är i behov av.

 

Akila Radhakrishnan, ordförande för människorättsorganisationen Global Justice Centre, säger att pandemin generellt har lett till en ökad risk för att kvinnor ska drabbas av könsbaserat våld, samtidigt som det har blivit svårare för offren att söka hjälp.

 

– Alla dessa risker förstärks i konfliktmiljöer, säger hon.

 

Akila Radhakrishnan säger att världens länder måste genomföra konkreta åtgärder för att få ett slut på straffriheten för det sexuella våldet – och se till att kvinnor som drabbas av det i samband med konflikter erbjuds det stöd de behöver.

 

– Det går att motverka detta brott, det enda som krävs är den politiska och moraliska viljan att göra det.

 

Nästa månad ska frågan om konfliktrelaterat sexuellt våld, som ofta används som ett vapen i samband med krig, terror och politisk repression, diskuteras inom FN:s säkerhetsråd.

 

Vid sidan av skam, stigmatisering och rädsla för repressalier har underrapporteringen nu ökat på grund karantäner, utegångsförbud och andra restriktioner”

 

Pramila Patten, generalsekreterarens särskilda representant för frågor om sexuellt våld i samband med konflikter, säger till IPS att fokuset i alla länder just nu ligger på att stoppa spridningen av covid-19.

 

Hon påpekar att i flera prioriterade länder har program som drivs av FN-organ tvingats göra uppehåll, medan nedstängningar av samhällen har lett till att insatser för kvinnor som fallit offer för våld inte längre kan bedrivas. Dessutom har riktlinjer som införts för att hejda spridningen av covid-19 lett till att rådgivare och övervakare som arbetar mot sexuellt våld inte kan röra sig lika fritt som tidigare.

 

Pramila Patten säger att ett annat resultat av pandemin är en minskad inrapportering av övergrepp.

 

– Vid sidan av skam, stigmatisering och rädsla för repressalier har underrapporteringen nu ökat på grund karantäner, utegångsförbud och andra restriktioner, säger hon.

 

Ett annat problem är den ökande belastningen på sjukvården i samband med pandemin, vilket lett till minskande resurser för den vård som offer för sexuellt våld är i behov av. Pramila Patten säger att kvinnohärbärgen dessutom har stängts, samtidigt som pandemin har en negativ inverkan på rättssystemens förmåga att fungera.

 

– En bristande tillgång till rättvisa öppnar dörrarna till en miljö där straffrihet frodas, säger hon.

 

Pramila Patten menar att kampen mot sexuellt våld och för att upprätthålla det stöd offren är i behov av måste prioriteras, och ingå som en del av de åtgärder världens länder genomför i arbetet för att hejda smittspridningen.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE