Nyheter

FSD kräver timeout i vårdreformen – ”Folks liv står på spel om det går fel”

Foto: Johan Kvarnström
FSD:s kongress i Vasa vill se timeout i vårdreformen.

Finlands svenska socialdemokrater kräver att regeringen tar timeout i landskaps- och vårdreformen och återgår till en parlamentarisk beredning.

Johan Kvarnström

 

FSD:s kongress i Vasa kom med ett skarpt utlåtande om den aktuella social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen på söndagen. Det lyder i sin helhet på följande vis:

 

Beredningen av landskaps- och vårdreformen under regeringen Sipilä har varit kaotisk. Processen har präglats av politisk kohandel, för stram tidtabell för beredningen, otillräckliga konsekvensanalyser och ovilja att ta till sig expertutlåtanden.

Regeringen Sipiläs första lagpaket om social- och hälsovårdsreformen stötte på problem vid grundlagsgranskningen på många punkter. Redan under beredningen påtalade experter och oppositionen de problem som fanns men regeringen valde att inte lyssna.

I den kommande beredningen lär regeringen ha avstått från bland annat tvångsbolagiseringen. Stora problem återstår. Regeringens kompromiss om kundsedlar inom den specialiserade vården kommer sannolikt att stöta på patrull. Kirurger och sjukvårdsdistriktens ledning har redan varnat för att kundsedlar inom den specialiserade vården skulle undergräva jourverksamheten.

Vi vill ha en reform som ökar jämlikheten och förbättrar både social- och hälsovården, samt tryggar obrutna vårdkedjor. Vi vill inte ha en reform som innebär en försämring av vården och en ökning av byråkratin. Det är dags att ta time out och återgå till en genuin parlamentarisk beredning där alla partier är med och där sakkunniga verkligen blir hörda. Riskerna och konsekvenserna av en ogenomtänkt och kaotisk reform är för stora. Folks liv står på spel om det går fel.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE