Nyheter

FSD-motioner fick partikongressens stöd: ”SDP är som bäst när man fattar modiga beslut”

Foto: Nils-Johan Englund
FSD-gruppen var aktiv under årets partikongress i Tammerfors.

SDP:s partikongress är nu avslutad. Under den sista mötesdagen behandlades totalt 249 stycken motioner, av vilka flera väckte debatt. Finlands svenska socialdemokrater (FSD) lyckades bland annat få kongressens stöd för gratis ID-kort och sänkt skatt på mensskydd.   

ABL

 

FSD:s ordförande Anette Karlsson, som under kongressen fungerade som gruppordförande, är nöjd med distriktets insats. 

 

– Vi inom FSD var aktiva redan på förhand och hade dessutom flera motioner och ändringsförslag på plats. Det blev flera jämna omröstningar, där det blev tydligt att det inom partiet finns flera människor som tänker som vi. 

 

Karlsson säger att kongressens politiska riktlinjer på det stora hela är positiva för FSD. 

 

– Det känns rentav som att partikongressen har tagit flera steg mot FSD. Vi har tidigare kallat FSD för partiets samvete, solidariska med en stark socialdemokratisk ideologi och det har jag alltid känt igen på FSD:s kongresser. Nu såg jag den också här.  

 

Flera av FSD:s motioner fick partikongressens stöd – också sådana som partistyrelsen inte var redo att stödja fullt ut. Bland annat godkändes, på initiativ av det ansvariga utskottet, FSD:s motion om sänkt skatt på mensskydd. Också motionen om gratis identitetskort för alla omfattades av kongressen, på förslag av utskottet. 

 

Rebecca Åkers, som låg bakom den ursprungliga motionen vid FSD:s kongress förra året, är glad och lättad att förslaget godkändes. Hon konstaterar att de höjda identifieringskraven utgör ett verkligt problem för många människor, som saknar möjlighet till stark identifiering. 

 

– Faktum är att många människor inte har tillgång till den identifiering som krävs. Det blir en kostnadsfråga om du kan utföra till exempel bankärenden, vilket försätter folk i svåra situationer. 

 

Utöver ovan nämnda motioner godkändes också FSD:s motioner om skärpta bestämmelser för fritidsbåtar

 

Alla behandlade motioner finns tillgängliga på Tulevaisuuskanava.

 

Modig kongress

 

Den tredje kongressdagens stora samtalsämne var kongressens beslut att, med rösterna 228-188, godkänna de fyra inkomna motionerna om förbud mot pälsnäringen. SDP kommer framöver arbeta för ett förbud och stegvis utfasning av näringen, i Finland och inom EU.

 

FSD:s vice ordförande Jacob Storbjörk, som också försvarade pälsnäringen från talarstolen, konstaterade efter omröstningen att FSD kämpade tappert för att den skulle få fortsätta. Det  verkade gå vägen tills det kom till omröstning i salen.

 

– Det är ett beslut som vi måste leva med och det är partiets linje efter omröstningen. Övergångstiden måste vara ändamålsenlig för pälsfarmarna och de måste kompenseras på ett rimligt sätt. Personligen anser jag att det var ett beslut som jag aldrig önskade att se.

 

Jacob Storbjörk (Jakobstad) är vice ordförande för FSD. (Foto: Topi Lappalainen)

 

Vad de övriga motionerna beträffar såg Storbjörk däremot orsaker till glädje.

 

– Gratis ID-kort är ett jättebra beslut. Samhället kräver stark auktorisering och det innebär att många äldre och många mindre bemedlade har hamnat i en knepig sits. En universallösning är den bästa lösningen.

 

Storbjörk var även stolt över motionen om fiskodling, som han själv hade initierat i Jakobstad. Motionen innebär skarpare krav för miljökravsbedömning.

 

Det är viktigt att SDP står för att vissa saker ska skyddas från vinstintresse med en tydlig linje”

 

Överlag gick det bra för motioner från Österbotten – till exempel motionerna om vägnätet, kustsamhällens överlevnad och yrkesfiskets framtid.

 

– Många österbottningar kan känna glädje med tanke på motionen om yrkesfiskets framtid och vad det betyder i frågan om skarvarna. Inom ramen av det nationella planeringsarbetet blir skyddsjakt aktuell.

 

Utöver FSD:s motioner gläds Storbjörk speciellt över att motionen om sex timmars arbetsdag gick igenom.

 

– En tydlig linje är jättebra. Kongressen vågar vara modig, precis som Antti Rinne säger: SDP är som bäst när man fattar modiga beslut. Också ett förbud mot vinst inom dagvårdssektorn är viktigt. Det är viktigt att SDP står för att vissa saker ska skyddas från vinstintresse med en tydlig linje.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE